BoerBurgerBeweging+mikt+op+verkiezingen+in+2021
Interview
© Robin Britstra

BoerBurgerBeweging mikt op verkiezingen in 2021

De BoerBurgerBeweging is van plan om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. Ze zijn geen boerenpartij, zeggen de initiatiefnemers, maar wel een partij met een boodschap waar boeren zich in kunnen herkennen. Voedselproductie is het centrale thema.

Henk Vermeer, Marc Strijker, Wim Groot Koerkamp, alle drie van agrimarketingbureau ReMarkAble in Deventer, hebben met journalist Caroline van der Plas het initiatief genomen voor de oprichting van een nieuwe politieke partij: de BoerBurgerBeweging. De partij is in de opstartfase, maar is beslist geen proefballonnetje, stellen ze.

We zijn geen boerenpartij, het is een BoerBurgerBeweging

Henk Vermeer, initiatiefnemer BoerBurgerBeweging

Waarom is de BoerBurgerBeweging nodig?

Vermeer: 'We hebben de gedachte dat we proactief aan de slag moeten om de verbinding tussen boeren en burgers te herstellen of tot stand te brengen. Zelfs mensen die op het platteland zijn opgegroeid, denken bij het zien van een maisveld dat daar brood van wordt gebakken. Dan zie je dat er een groot gat zit tussen de landbouw en consumenten. Ze weten gewoon niet meer hoe het zit. Er is te weinig transparantie over waar ons voedsel vandaan komt en hoe het tot stand komt.'

Waarom vinden jullie dit zo belangrijk?

Van der Plas: 'Alles begint met voedsel. Het is een van de belangrijkste onderwerpen die we hebben, maar het staat niet op de politieke agenda. Er hangt voor iedereen zo veel aan vast: economie, werkgelegenheid, leefbaarheid op het platteland. Dat speelt allemaal mee. Nederland moet weten dat er iets aan de hand is. We zijn een soort klokkenluider.'


Vermeer: 'Het belang van lokale voedselproductie wordt onderschat. Jarenlang hebben we vooral gefocust op voedselveiligheid. Voedselzekerheid is naar de achtergrond verdrongen. Maar als je kijkt wat er in de wereld gebeurt, dan begint voedsel ook een politiek middel te worden om druk te zetten op andere landen. Er worden handelsoorlogen over voedsel gevoerd. De invloed van bijvoorbeeld China op Afrika gaat eigenlijk alleen maar over voedsel.'

Wat willen jullie met dit thema?

Van der Plas: 'We willen de voedselproductie in Nederland houden. Daar moeten we voor vechten. Dat is de kern. Je ziet nu een tendens dat er steeds meer boeren stoppen, om verschillende redenen. Een van de redenen is dat ze er niet zo veel zin meer in hebben en dat hun kinderen het bedrijf niet willen overnemen.

'We moeten ervoor waken dat we straks te weinig boeren en tuinders in Nederland hebben. Natuurlijk kun je voedsel ook uit andere landen halen, maar dat moeten we niet willen.'

Vermeer: 'Wat denk je dat het doet met het milieu en de CO2-productie? We bedrijven landbouw hier op de meest efficiënte wijze.

'We hebben het trots over de kennis in ons agrocomplex, maar dat bestaat bij de gratie dat alle telers en veehouders die dingen die daar worden bedacht, gaan uitproberen en van theorie naar de praktijk brengen. Als je dat gaat missen, gooi je meer weg dan zo veel hectare voedselproductie. Dat wordt onderschat.'

Waarom een politieke partij?

Van der Plas: 'Dan krijgt het aandacht. Je kunt wel duizend opiniestukken in de krant schrijven, maar je krijgt alleen maar aandacht als je in de politiek zit.

De BoerBurgerBeweging is van plan om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021.
De BoerBurgerBeweging is van plan om mee te doen aan de Tweede Kamerverkiezingen in 2021. © Dirk Hol

'Je kunt grip krijgen op de boodschap die je wilt vertellen door zaken te agenderen. Kijk naar de Partij voor de Dieren. Die hebben weidegang, het kalf bij de koe onder de aandacht gebracht van de maatschappij. Dat was ze nooit gelukt als ze alleen een opinieartikel in de krant hadden gezet. Wat zij met het dier doen, kunnen wij met het voedsel doen.'

Vermeer: 'Je kunt tegen het systeem zijn, maar je kunt het systeem ook als instrument inzetten om je doel te verwezenlijken. Als het systeem van politieke partij en Tweede Kamer als gereedschap dient om voedsel en de producenten de plek te geven die het verdient, dan is dat een effectief instrument.'

Waarom is dit geen 'Boer Koekoek 2.0'?

Vermeer: 'We zijn geen boerenpartij, het is een BoerBurgerBeweging. Het woord burger zit er zeer bewust in. Het gaat om begrip om verbinding. We willen het hebben over voedsel produceren en niet alleen over het boer zijn. We zijn ook geen belangenvereniging van boeren. Die zijn er al.

'Boer Koekoek was een ridiculisering. Die is in de marge geplaatst. Die is als een soort Don Quichot neergezet. Ik vind dat je dat nooit mag doen met een politicus. Als iemand een groep mensen vertegenwoordigt, dan heb je daar met respect mee om te gaan. Boeren als geuzennaam is natuurlijk prima. Maar framen als boerenpartij waarbij alles alleen in het belang is van de boeren, is niet het doel.'

Doen de gevestigde partijen niet voldoende voor boeren en tuinders?

Van der Plas: 'Het is absoluut niet zo dat andere partijen dat nu slecht doen. Onze beweging is geen reactie omdat we niet goed worden vertegenwoordigd in de Kamer. Maar voedselproductie is een van de vele onderwerpen waar partijen mee te maken hebben. Wij willen voedsel op de politieke agenda zetten, zoals de Partij voor de Dieren het dier op de politieke agenda heeft gekregen. Waarom zouden wij dat niet met voedsel kunnen doen?

'Het is niet onze opzet om zetels weg te halen bij andere partijen. Maar als wij als one-issuepartij in de Kamer komen te zitten, dan zul je zien dat andere partijen ook meer met voedsel gaan doen. Dan wordt erover gepraat en gaan mensen erover nadenken.'

Wanneer is de opzet geslaagd?

Vermeer: ' Als we niet meer nodig zijn. Als we onszelf overbodig hebben gemaakt omdat iedereen voedsel op de agenda heeft staan en een eerlijk verhaal over voedsel in de media staat. Een politieke partij is geen doel, het is een middel.'

BoerBurgerBoek om brug met burger te slaan
Het eerste, niet politiek geladen, wapenfeit van de BoerBurgerBeweging is het BoerBurgerBoek. Dit boek bevat verhalen die zijn geselecteerd uit het socialemediaplatform @BoerBurgerTweet. Dit Twitter- en Facebookaccount is een initiatief van journalist Caroline van der Plas. Sinds 2015 geven boeren, boerinnen, tuinders, kwekers, vissers, maar ook dierenartsen en veetransporteurs wekelijks uitleg over hun bedrijf; de keuzes die zij maken, de liefde voor dieren, de passie voor planten, de drive waarmee zij hun bedrijf voeren. Het doel van het account, en ook van het boek, is om op deze wijze de brug tussen boeren en burgers te verkleinen. Daarnaast bevat het boek een uitgebreide lijst van begrippen die de boer vaak gebruikt, maar die voor de burgers onduidelijk zijn: BoerBurgerBegrip. De lancering van het BoerBurgerBoek vindt plaats op Wereldvoedseldag op 16 oktober. Het boek is te bestellen via www.BoerBurgerBeweging.nl.

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  19° / 11°
  40 %
 • Vrijdag
  21° / 11°
  10 %
Meer weer