Noord%2DHolland+presenteert+nieuw+bestuurscollege
Nieuws
© Bert Hartman

Noord-Holland presenteert nieuw bestuurscollege

Duurzaam doorpakken luidt de titel van het coalitieakkoord van GroenLinks, VVD, PvdA en D66 in Noord-Holland. Het nieuwe provinciale bestuur werd woensdag ingeleid door formateur Laura Bromet.

Tweede Kamerlid Bromet (GroenLinks) meldde dat vooral de precieze portefeuilleverdeling in het eindstadium nog voor de nodige discussie zorgde. Jack van der Hoek (D66), in het vorige college verantwoordelijk voor klimaat en duurzaamheid, wordt de nieuwe gedeputeerde voor onder meer landbouw en economie en volgt daarmee Jaap Bond (CDA) op die twaalf jaar die functie vervulde.

Statenlid Esther Rommel (VVD) is een nieuw gezicht in het college en zal zich bezighouden met onder meer bodemdaling. Partijgenoot en coalitieonderhandelaar Cees Loggen, die gedeputeerde ruimtelijke ordening wordt, legde uit dat daar bewust voor is gekozen. 'Het stond al op de agenda, maar we hebben geprobeerd het meer binnen een portefeuille te clusteren.'

Disciplines

GroenLinks-onderhandelaar Zita Pels en de nieuwe gedeputeerde financiën en circulaire economie, voegde daar aan toe blij te zijn met die bundeling van disciplines. 'Het laat zien dat we integraal willen werken, om dit probleem op te lossen. Dat is nodig, omdat bodemdaling betrekking heeft op zowel de toekomst van boeren, als bijvoorbeeld ook op natuur of de CO2-uitstoot.'

Het nieuwe bestuur wordt gecomplementeerd door nieuwkomer Edward Stigter (GroenLinks) die duurzame energie en klimaat in zijn portefeuille krijgt en Adnan Tekin (PvdA) die van natuur naar mobiliteit en leefbaarheid overstapt.

Weer

 • Zondag
  25° / 12°
  20 %
 • Maandag
  19° / 14°
  70 %
 • Dinsdag
  19° / 12°
  70 %
Meer weer