CZAV test alternatieven voor loofdoding

Vanwege het wegvallen van Reglone en Finale, test CZAV samen met CropSolutions enkele chemische, biologische en mechanische alternatieven voor de loofdoding van aardappelen.

CZAV+test+alternatieven+voor+loofdoding
© Haijo Dodde

'Met Reglone en Finale verliezen we efficiënte middelen voor loofdoding', vertelt commercieel technisch adviseur Tim van Summeren van CZAV. 'Vooral van Reglone met de werkzame stof diquat is de snelle werking binnen twee weken het grote voordeel. Dat is heel lastig te evenaren.'

Van Summeren gaf op proefboerderij Rusthoeve een toelichting bij een loofdodingsproef van CZAV in samenwerking met CropSolutions.

Chemisch laat CZAV objecten aanleggen van onder meer Quick Down met olie en Spotlight Plus. Verder wordt ook het biologische middel Belouka op basis van pelargonzuur getest.

Mixen

Van Summeren legt uit dat van deze middelen bekend is dat ze op aardappelloof minder snel werken dan middelen met diquat. 'Mogelijk versterken de middelen elkaar in mixen. Verder kijken we of de toevoeging van kalizout als agressief component de loofdoding versnelt.'

In de proef worden alle chemische middelen zowel volvelds als in combinatie met loofklappen en in combinatie met een zogeheten Loofdoes toegepast. Bij volvelds is de gebruikte hoeveelheid spuitvloeistof 300 liter per hectare. Na het loofklappen worden de loofdodingsmiddelen gespoten met 200 liter water per hectare en de Loofdoes gebruikt slechts 75 liter water.

Looftrekken en wortelsnijden

Bij de volledige mechanische loofverwijdering testen CZAV en CropSolutions onder meer looftrekken en wortelsnijden in één werkgang met een grote machine. Vanuit de biologische teelt wordt een object meegenomen om het branden van loof te vergelijken met andere methoden van onkruidbestrijding.

Nieuw in de proef is de elektrocutie van het loof. Hierbij worden de aardappelplanten met een speciale machine onder spanning gebracht. Deze methode wordt al getest voor de bestrijding van onkruid.

Wellicht biedt dit mogelijkheden, stelt Van Summeren. 'We zijn onder meer benieuwd of het toedienen van grote hoeveelheden elektriciteit de kwaliteit van de aardappelen beïnvloedt.'

Introductie Revysol nadert
Toelatingshouder BASF verwacht dat het eerste fungicide met de nieuwe werkzame stof Revysol nog in de loop van dit jaar een toelating krijgt, meldt technisch adviseur Guus Bergmans. Het betreft een nieuwe, volledig stabiele triazool dat alleen in combinatie met anders werkende fungiciden in de markt gezet gaat worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  11° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  11° / 7°
  5 %
 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
Meer weer