Kortere Gelderse keten wint terrein

De korte ketens tussen producent en consument in Gelderland zijn succesvol. Dat meldt provincie Gelderland op basis van recent onderzoek.

Kortere+Gelderse+keten+wint+terrein
© Ruud Ploeg

Volgens provincie Gelderland blijkt uit de binnenkort te publiceren cijfers dat de omvang van de korte ketens inmiddels groter is dan de biologische landbouw in de provincie. Naast de snelle opmars van de kortere ketens valt verder op dat hoe meer bewerkingsstappen een product ondergaat, hoe moeilijker het beschikbaar is in de korte ketens.

'Een appel is makkelijk te krijgen bij een boer in de regio. Producten die meer bewerking nodig hebben, zoals vlees of melk, vind je moeilijker terug in de eigen regio. Als we de korte ketens willen stimuleren, moeten we daar wat in veranderen', stelt de provincie.

Motie

Provinciale Staten dienden eind vorig jaar een motie in om Gelderse streekproducten meer onder de aandacht te brengen. Ook willen vrijwel alle Statenfracties kijken welke mogelijkheden er zijn om Gelderse streekproducten goed herkenbaar aan te bieden.

In Gelderland staat een actief voedselbeleid al langer op de agenda. Regionaal geproduceerd voedsel heeft veel voordelen. Het is onder meer goed voor de lokale economie en beter voor het milieu. En er is het Gelders Kennisnetwerk Voedsel, dat zich inzet voor kortere regionale voedselketens. Het biedt Gelderse gemeenten praktische voorbeelden en oplossingen, door het organiseren van bijeenkomsten en advies op maat.

Lekker Lokaal

Een van de deelprojecten, de masterclass Lekker Lokaal Rivierenland, wordt vrijdag afgerond. Van januari tot en met juni zijn onder begeleiding van Wageningen UR 'masterclasses korte voedselketens' gehouden. Daarbij kregen twaalf ondernemers ondersteuning bij de ontwikkeling en afzet van hun eigen streekproduct.

De masterclass heeft het doel om deze streekproducten in een verkorte keten af te zetten, waardoor consumenten meer verbonden worden met de productie van hun voedsel. Tegelijk creëren de boerenondernemers een beter verdienvermogen door hun onderscheidende producten met minder tussenschakels te verkopen.

Subsidie

Gelderland stimuleert ketenverkorting ook met een subsidieregeling. In de regeling gaat het er om om de korte voorzieningsketen te versterken door tenminste één gemeente en een lokale voedselproducent te koppelen. Hiermee zijn inmiddels ruim 25 samenwerkingsprojecten ondersteund. Uiteindelijk moeten in alle Gelderse gemeenten samenwerkingsverbanden zijn ontstaan om korte voorzieningsketens te bevorderen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  5° / -1°
  20 %
 • Vrijdag
  6° / 2°
  20 %
 • Zaterdag
  9° / 5°
  60 %
Meer weer