Tilburg+besteedt+aandacht+aan+gezond+eten
Interview
© Buro DuPro

Tilburg besteedt aandacht aan gezond eten

Gemeente Tilburg wil gezond eten onder de aandacht brengen bij haar inwoners. Maar hoe doe je dat? Volgens Janneke de Vries van Buro DuPro, een kleinschalig organisatiebureau voor duurzame projecten, moet je daarvoor gewoon bij de boer zijn.

Waarom?

'Je kunt als gemeente wel weer een campagne opzetten om gezond eten onder de aandacht te brengen, maar wat levert dat werkelijk op? Ik vroeg me af hoe het komt dat zo weinig stadsbewoners weten waar hun voedsel vandaan komt en waarom ze daar zo weinig moeite voor doen.

We willen dat mensen naar de boerderij gaan om te proeven, te ruiken en te voelen

Janneke de Vries, Buro DuPro

'Op fietsafstand van Tilburg vind je tal van boerenbedrijven waar een grote diversiteit aan gezonde producten wordt gemaakt. Dat wil ik de mensen meegeven.'

Hoe doet u dat?

'We willen dat de mensen naar de boerderij gaan om te proeven, te ruiken en te voelen. Daarom hebben we vier fietsroutes uitgestippeld langs twintig boerenbedrijven rondom Tilburg.

'Daarnaast hebben we eenmalig het magazine Bijzondere Boeren gemaakt en een website samengesteld met foto's en verhalen van deze ondernemers om hen te leren kennen. Het eerste exemplaar is donderdag tijdens een proeverij met de producten van de boeren overhandigd aan de wethouder van Milieu van gemeente Tilburg.'

En de andere exemplaren?

'We hebben zevenduizend magazines laten drukken. Alle deelnemende boeren krijgen een stapel mee om die magazines mee te geven aan klanten van hun boerderijwinkel of bezoekers van hun boerderij. Ook krijgen ze de vrije beschikking over de artikelen en foto's. Die kunnen ze delen via hun eigen website of sociale media.

'Het is de bedoeling dat mensen die het magazine lezen, een beter begrip krijgen voor de productie van voedsel en het gezicht achter de producten leren kennen.'

Hoe is dit initiatief tot stand gekomen?

'Ik heb het idee ingediend bij gemeente Tilburg die in het kader van We Are Food Brabant 2018 gezond eten onder de aandacht wil brengen van haar inwoners. Het uiteindelijke resultaat is mede mogelijk gemaakt door Rabobank Tilburg en de ZLTO-afdelingen Hart van Brabant en Oss-Den Bosch.'

Wat drijft u?

'Achter elk streekproduct staan passievolle mensen met een verhaal dat de moeite waard is. Ik draai het om: wat de burger niet kent, dat eet hij niet. Willen wij weten waar ons eten vandaan komt én ervoor zorgen dat boerderijwinkels blijven bestaan, dan moeten we daar samen voor zorgen door naar hen toe te gaan.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer