Opbrengst wintergraan tot boven 12 ton per hectare

Voor de opbrengst van wintergraan op kleigrond kan Agrifirm veelal dubbele cijfers noteren, met uitschieters boven de 12 ton per hectare. Opbrengsten op lichtere gronden zijn wisselend: van matig tot goed.

Opbrengst+wintergraan+tot+boven+12+ton+per+hectare
© Han Reindsen

De kwaliteit van de granen is goed. De hectolitergewichten zijn op orde en de vochtpercentages veelal laag. De vochtgehaltes zijn vaak eerder dichter bij de 10 dan bij 15 procent. De kwaliteit van de zomergerst lijkt goed en dat geeft volgens Agrifirm uitzicht op verkoop aan de mouterijen.

De combines hebben naar schatting landelijk twee derde van de granen geoogst. Dat is gemiddeld genomen betrekkelijk vroeg. Maar het is nog zeker niet gedaan. Er staat nog een substantieel areaal zomergerst op het land en ook het areaal tarwe is nog niet allemaal gedorst.

Voorspoedig

Het dorsen, aanvoeren en verwerken van wintertarwe en zomergerst is tot nu toe voorspoedig en goed verlopen. 'Wat opvalt, is dat veelal het stro nog groen is en de aar en korrel rijp zijn. De zonkracht en de warmte zorgden voor een snelle afrijping', meldt Agrifirm.

In het zuiden van het land is zo'n 80 procent van het graan geoogst, blijkt uit cijfers van CZAV. Door de wisselvalligheid van het weer zijn er grote regionale verschillen. In Zuid-Beveland en Tholen/Philipsland is de graanoogst bijna achter de rug: 95 procent is inmiddels geoogst. Op Voorne Putten is krap aan de helft (45 procent) van het graan binnen.

Vochtgehaltes

Ook CZAV meldt zeer lage vochtgehaltes, goede opbrengsten (veelal tussen 8 en 10 ton) en hoge hectolitergewichten. 'Alle indicatoren met betrekking tot de kwaliteit zijn vooralsnog goed te noemen', meldt de zuidelijke coöperatie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  19° / 8°
  10 %
 • Woensdag
  20° / 14°
  20 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  10 %
Meer weer