Kopers+wachten+af+bij+voldoende+tarwe
Nieuws
© Han Reindsen

Kopers wachten af bij voldoende tarwe

De oogst van tarwe is in volle gang en zorgt voor voldoende beschikbaarheid. De kopers nemen een afwachtende houding aan en die leidt niet tot stijgende tarwenoteringen.

De Europese markten laten veelal een verdere daling zien van de tarwe- en gerstspotnoteringen, onder andere als gevolg van voldoende beschikbaarheid bij redelijk stabiele maisspotnoteringen. Dat meldt het weekbericht granen van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

De termijnnotering tarwe in Parijs voor levering in september daalde 2,25 euro per ton tot 173,25 euro per ton bij een stijging van de decembernotering tot 178,50 euro per ton (- 2,00 euro per ton). De maistermijnnotering levering november daalde 6 euro tot 173 euro per ton bij een januarinotering van 175,75 euro per ton.

Wereldmarkt

De wereldmarktnoteringen lieten vorige week aanvankelijk iets hogere tarweprijzen zien, maar leverden later enkele dollars per ton in. Dat heeft te maken met het feit dat er voldoende tarwe is en kopers wachten met het sluiten van contracten.

Het International Grains Council (IGC) heeft de wereldtarweoogstprognose, in vergelijking tot de juniprognose, negatief aangepast met 5,2 miljoen ton tot 763,3 miljoen ton. Vorig seizoen ging het rond deze tijd om 733,1 miljoen ton vorig seizoen.

Negatieve aanpassing

De voornaamste negatieve aanpassing komt uit de Europese Unie (-2,5 miljoen ton), Rusland (- 3,8 miljoen ton) en Canada (-1,6 miljoen ton) bij een positieve aanpassing voor de Verenigde Staten (+ 2,0 miljoen ton). De totale wereldgraanoogst werd door IGC, in vergelijking tot de juniprognose, negatief aangepast met 8 miljoen ton tot 2.148,3 miljoen ton (vorig seizoen 2.142,4 miljoen ton).

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  4° / 2°
  50 %
 • Zaterdag
  7° / 2°
  40 %
 • Zondag
  10° / 4°
  70 %
Meer weer