Tarweoogst in Ontario komt voorzichtig op gang

In het zuidwesten van de Canadese provincie Ontario zijn vorige week de eerste tarwepercelen geoogst.

Tarweoogst+in+Ontario+komt+voorzichtig+op+gang
© Haijo Dodde

Na een nat najaar en zelfs een extreem nat voorjaar is de oogst van wintertarwe in Ontario ongeveer een week later dan normaal, meldt Grain Farmers of Ontario (GFO). De telersorganisatie wijst erop dat het zelfs nog aan de vroege kant is om tarwe te dorsen. Van de eerste geoogste percelen was het gemiddelde vochtgehalte 15,2 procent.

Tussen Tavistock en Shakespeare werd vorige week één van de eerste tarwepercelen gedorst.
Tussen Tavistock en Shakespeare werd vorige week één van de eerste tarwepercelen gedorst. © Haijo Dodde

De kwaliteit van de tarwe lijkt heel behoorlijk volgens GFO met een gemiddelde eiwitgehalte van 9,4 procent en een gemiddeld hectolitergewicht van 78,6 kilo. De meeste tarwe in Ontario betreft soft red wintertarwe (bijna 90 procent), de rest is hard red wintertarwe en soft white wintertarwe. De gemiddelde opbrengsten zijn ongeveer 6,7 ton tarwe per hectare.

Veel uitwintering

Het areaal wintertarwe in Ontario is jaarlijks ongeveer 430.000 hectare. Dit jaar is maar liefst 30 tot 35 procent van dit areaal uitgewinterd. Dat kwam vooral door een combinatie van te natte omstandigheden in het voor- en najaar en de strenge wintervorst. Als de tarwe normaal afhardt voor de winter dan blijft het percentage uitval vaak beperkt tot hooguit 5 procent.

De tarweoogst in Ontario, zoals hier in de buurt van het gehucht Brunner, gaat ongeveer een week later van start dan normaal.
De tarweoogst in Ontario, zoals hier in de buurt van het gehucht Brunner, gaat ongeveer een week later van start dan normaal. © Haijo Dodde

Een deel van het areaal wintertarwe dat is afgevallen, is veelal in juni nog ingezaaid met zomergranen of met sojabonen. Van de tarwe geteeld in Ontario is ongeveer 57 procent bestemd voor binnenlands gebruik. Het grootste deel daarvan wordt gebruikt voor de productie van veevoer en voor de verwerking tot tarwemeel. Voor export gaat de meeste tarwe naar de Verenigde Staten en Mexico.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  22° / 15°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
 • Woensdag
  17° / 13°
  20 %
Meer weer