NAK%3A+veel+verlaging+komt+door+bacterieziek
Nieuws
© Han Reindsen

NAK: veel verlaging komt door bacterieziek

De NAK verlaagt percelen pootgoed vooral op bacterieziek. Gezien het weer, de bladluizen en de aanwezigheid van viruszieke planten noemt de NAK de situatie 'zeer ongunstig'.

Bijna 85 procent van de percelen is voor de eerste keer door de Nederlandse Algemene Keuringsdienst (NAK) gekeurd. Tot nu toe is er 517 hectare verlaagd (1,2 procent). Procentueel gezien zijn de meeste verlagingen op de noordelijke zandgronden (3,3 procent).

De verlagingen vinden voornamelijk plaats op bacterieziek (67 procent), maar de keuringsdienst treft ook veel viruszieke planten in de percelen aan. 'Gezien de verwachte mooie weersomstandigheden en de daarmee verwachte toename van gevleugelde bladluizen, plus de aanwezigheid van viruszieke planten in het veld, is de situatie zeer ongunstig te noemen.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer