NAM+verantwoordelijk+voor+immateri%C3%ABle+schade
Nieuws
© Geert Job Sevink

NAM verantwoordelijk voor immateriële schade

De NAM is aansprakelijk voor de door inwoners van het Groningenveld geleden en/of nog te lijden immateriële schade als gevolg van de aardbevingen. Dat oordeelde Rechtbank Assen woensdag.

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet aan een deel van de inwoners van het Groningenveld de immateriële schade vergoeden, zo oordeelt de rechtbank Noord-Nederland.

LTO Noord-bestuurder Alma den Hertog ziet de uitspraak als 'erkenning dat de schade vaak verder gaat dan dat je ziet en wat je kunt berekenen'. 'Wij gaan bekijken wat voor impact deze uitspraak voor de agrarische sector heeft.'

Bij agrarische ondernemers komt schade vaak dubbel zo hard aan, verwacht Den Hertog. 'Het gaat om zorgen over de bedrijfszekerheid, de verkoopbaarheid van een bedrijf, maar ook om het privéhuis. Dat is vaak diep ellendig, zo''n situatie.'

Vergoeding

Volgens de ruim honderd eisers is door de aardbevingen het woongenot aangetast en is er in een aantal gevallen sprake van geestelijk lijden. Ze vragen om een financiële vergoeding van de immateriële schade.

De rechtbank oordeelt dat voor het deel van het Groningenveld, waar regelmatig aardbevingen worden gevoeld en schade wordt geleden, gesproken kan worden van een situatie waarin door de NAM een ernstige inbreuk wordt gemaakt op een fundamenteel persoonlijkheidsrecht, het recht op een ongestoord woongenot. Ook zonder dat er sprake is van geestelijk letsel leidt dit tot aantasting in de persoon, bij degenen die daardoor persoonlijk gevoelens van angst, zorg en psychisch onbehagen ervaren.

NAM

NAM gaat de uitspraak bestuderen, geeft het bedrijf aan. 'Voor ons is het van belang dat er duidelijkheid komt wat de drempel is voor vergoeding voor immateriële schade veroorzaakt door aardbevingen, dit gezien we ons voor mogelijke toewijzing tot nu toe aan de juridische hoofdregel in het Nederlands recht hebben gehouden.'

'Wij hebben altijd gesteld dat wij aansprakelijk zijn voor aardbevingsgerelateerde schade (ook immateriële), vandaar dat we eerst heel goed naar alle details en implicaties van deze uitspraak willen kijken. Waar het ons om ging was duidelijkheid voor alle betrokken partijen. Allereerst voor deze bewoners, maar ook voor ons. Wij kunnen de mails van deze bewoners niet beoordelen, we zijn geen medici en willen niet op die stoel gaan zitten'', geeft Thijs Jurgens, directeur aardbevingen Groningen aan.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
 • Donderdag
  16° / 13°
  70 %
Meer weer