Elektrische+onkruidbestrijding+heeft+toekomst
Achtergrond
© Angelique Dost

Elektrische onkruidbestrijding heeft toekomst

Heeft elektrische onkruidbestrijding de toekomst? De komst van de Xpower van fabrikant Zasso, nog maar kort op de markt, zal dat aantonen. 'De reacties op demonstraties zijn goed. De eerste verkooporders zijn geplaatst', zegt Martin Habing, demonstrateur van de machine bij CNH Industrial, dat de machine vermarkt.

Het ontwikkelen van de Xpower door de Duitse start-up Zasso ging gepaard met de nodige kinderziekten, maar dat stadium is de elektrische onkruidbestrijder gepasseerd. De machine is voorzien van een CE-keurmerk en heeft daarmee toelating tot de volledige Europese Unie.

'We hebben machines verkocht in Luxemburg, Oostenrijk, Nederland en Denemarken', zegt Martin Habing, verantwoordelijk voor customer support voor de precisielandbouw in de Benelux bij CNH Industrial, het moederbedrijf van de trekkerrmerken New Holland, Case en Steyr.

Logische stap

Dat CNH Industrial, via het subbedrijf AgXtend, de Xpower van Zasso vermarkt, ziet Habing als een logische stap: 'We willen met de toekomst mee. De ontwikkelbedrijven zijn klein en wij kunnen met ons grote kennis- en dealernetwerk hun producten makkelijker vermarkten', zegt hij.

De machine werkt systemisch vanuit een eigen stroomcircuit

Martin Habing, CNH Industrial

'Wij zien de Xpower als goed alternatief voor chemische onkruidbestrijding, zoals glyfosaat. Nu al zijn er steeds meer restricties aan het gebruik ervan en in de toekomst gaat het er helemaal uit. Er zijn alternatieven, zoals met heet water, stoom, schuim, branden of infrarood, maar die zijn niet zo effectief als elektrische bestrijding.'

Celvernietiging

Het principe achter de Xpower is simpel: stoot een flinke hoeveelheid elektriciteit door het onkruid en de plant gaat dood. 'Vergelijk het met de mens. Als je 1.000 volt stroom vastpakt, kun je het niet meer loslaten. Je aderen springen uiteen. Door het onkruid jagen we 8.000 volt, wat alle cellen in de plant vernietigt', verduidelijkt Habing.

Om dat te bereiken, heb je veel stroom nodig, die een trekker moet opwekken. In de (achter)hef hangt een door de aftakas aangedreven generator die 220 volt opwekt. Via speciale kabels wordt deze stroom getransporteerd naar de voorkant van de trekker.

Transformatoren

In de fronthef hangt een frame met transformatoren die de stroom omzetten naar 8.000 volt. Op het frame zijn drie rijen geleiders gemonteerd. De voorste twee rijen zijn pluspolen, de achterste rij is de minpool.

De stroom wordt via de positieve geleiders in het blad, de stengel en de wortels van de plant gebracht en via de bodem 'afgevoerd' door de negatieve geleider die de stroomkring sluit. De stroom vernietigt de cellen in de plant, waardoor transport van vocht in de plant wordt onderbroken en deze afsterft.

De stroom vernietigt cellen, wat transport van vocht in de plant onderbreekt.
De stroom vernietigt cellen, wat transport van vocht in de plant onderbreekt. © Angelique Dost

Veiligheidsmaatregelen

Dergelijk hoge stroomsterktes vergen goede veiligheidsmaatregelen. Zo is de gebruiker verplicht een veiligheidscursus te volgen en veiligheidslaarzen te dragen. Ook moet de bestuurder bijvoorbeeld goed in de gaten houden dat mensen in de buurt op minimaal 3 meter afstand blijven om geen schok te ontvangen.

Aan de Xpower, sinds dit jaar gebruiksklaar, hangt een stevig prijskaartje. Een 3 meter brede uitvoering kost rond de 200.000 euro naast de benodigde, maar vaak op boerenbedrijven al aanwezige trekker van minimaal 135 pk. 'Een flinke investering, inderdaad, en daarom vooral interessant voor grote akkerbouwers en biologische boeren.'

Aardappeltelers

Naast onkruidvernietiging lopen er proeven met aardappeltelers om de Xpower te gebruiken voor loofdoding. De ervaringen van deze akkerbouwers zijn nog te prematuur voor conclusies.

Verschil in aardappelgewas na elektrische loofdoding (rechts).
Verschil in aardappelgewas na elektrische loofdoding (rechts). © Angelique Dost

Zoals de hele markt nog wordt gedomineerd door testen en onderzoeken. Vandaar ook dat de meeste machines zijn verkocht aan dealers of proefbedrijven. 'De interesse is er zeker wel, maar het is nog een jong product, nog maar kort op de markt', schetst Habing.

Rijenteelt

Niet alleen moeten de effecten op het onkruid en de gewassen nog in kaart worden gebracht, ook wordt gewerkt aan een prototype voor onkruidbestrijding in de rij zoals bij uien, mais en suikerbieten. 'We hopen over een jaar met een elektrische onkruidbestrijder voor de rijenteelt op de markt te komen.'

Demo's trekken publiek
Martin Habing van CNH Industrial verzorgde in de eerste week van juli drie dagen lang demonstraties tijdens de New Holland Legendary Days 2019 in Biddinghuizen van de Xpower. Per dag kwamen daar zo'n driehonderd geïnteresseerden op af: klanten/dealers – veel loonwerkbedrijven – maar ook (biologische) akkerbouwers. 'Zo veel mensen had ik niet verwacht en de reacties waren positief, vooral over de snelheid van werking. Ja, natuurlijk waren er ook vragen, zoals: hoe zit het met de hergroei van het onkruid omdat de stroom maar 10 tot 15 centimeter de grond in gaat? Onkruid komt terug. We schatten in een aantal weken, maar daar loopt nog onderzoek naar.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 2°
  10 %
 • Maandag
  10° / 2°
  0 %
 • Dinsdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer