Agressiviteit van schimmelziekten neemt toe

De populaties van de aardappelschimmelziekten phytophthora en alternaria veranderen. Het zorgt voor meer problemen. Ook zijn er problemen met de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen.

Agressiviteit+van+schimmelziekten+neemt+toe
© Haijo Dodde

Bij phytophthora breiden de populaties EU-36 en EU-37 zich uit en zijn de populatie Blauw 13 aan het verdringen. 'De EU-36 en EU-37 zijn sneller en agressiever. Daar komt bij dat niet alle gewasbeschermingsmiddelen werken. Ze zijn resistent tegen metalaxyl-M en fluazinam', zegt onderzoeker Huub Schepers van Wageningen University & Research.

Ook bij altenaria zijn de populaties de afgelopen jaren veranderd. Genotype II heeft type I verdrongen. 'Genotype II lijkt agressiever. Het verschil is nog niet precies bekend. De sporen overleven in de bodem en dat geeft meer last bij een korte rotatie', zegt Schepers.

Klimaatverandering

De klimaatverandering is gunstig voor de ontwikkeling van altenaria. 'Dat gaat steeds belangrijker worden. 'Daarnaast zien we dat er problemen ontstaan bij de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen. Met hulp- of toevoegingsstoffen is de werking van middelen te verbeteren.'

We zien dat er problemen ontstaan bij de beschikbaarheid van gewasbeschermingsmiddelen

Huub Schepers, onderzoeker Wageningen University & Research

Naast de toevoegingsstoffen die al in een gewasbeschermingsmiddel aanwezig zijn, kan een teler nog extra hulpstoffen toevoegen. 'Toevoegingsmiddelen hebben in Nederland nog geen toelating nodig. De fabrikant moet ze wel aanmelden. In België is sprake van een echte toelating. In Nederland komt dat ook als Europa met regelgeving komt', zegt de onderzoeker.

Verbeteren opname

Bij hulpstoffen gaat het om (super)uitvloeiers, hechters en stoffen die de opname verbeteren. 'Bladeren zijn waterafstotend. Uitvloeiers verlagen de oppervlaktespanning en dat zorgt ervoor dat een grotere oppervlakte bedekt is', legt Schepers uit. 'Hechters zorgen ervoor dat de middelen op het blad blijven zitten en niet kunnen afspoelen.'

Voor toevoegingsstoffen bestaan geen algemene adviezen. 'Bij veel druppels op een blad kan een superuitvloeier ervoor zorgen dat het gewasbeschermingsmiddel van het blad gaat af lopen. Dat is een gevaarlijke eigenschap. Het geeft het tegenovergestelde effect van wat je wilt. Bij uien kan een superuitvloeier er wel bij, bij aardappelen niet.'

Invloed kwaliteit water
De kwaliteit van bron- of regenwater heeft invloed op de werking van gewasbeschermingsmiddelen. 'Hardheid en pH kunnen zorgen voor afbraak van de werkzame stof', zegt Huub Schepers van Wageningen University & Research. Waterconditioners kunnen het water op het gewenste waardeniveau van het gewasbeschermingsmiddel brengen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  6° / 3°
  10 %
 • Vrijdag
  4° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  3° / -1°
  10 %
Meer weer