Snelle opkomst van nieuwe klonen phytophthora

De nieuwe klonen EU-36, EU-37 en EU-41 van aardappelschimmel Phytophthora infestans hebben in de Europese populatie een gezamenlijk aandeel van 36 procent.

Snelle+opkomst+van+nieuwe+klonen+phytophthora
© Nieuwe Oogst

Dat blijkt uit de inventarisatie van het Europese netwerk EuroBlight voor het jaar 2018. De resultaten hiervan zijn onlangs door gepubliceerd. Voor de inventarisatie zijn afgelopen jaar meer dan duizend monsters met aangetast aardappelblad uit in totaal 22 landen geanalyseerd.

Het aandeel van de genoemde nieuwe klonen was in 2016 nog 10 procent. Toen waren de meest voorkomende klonen de EU-13 (Blauw 13), EU-6 en EU-1 met een gezamenlijk aandeel van 60 procent. Dat daalde afgelopen jaar naar 40 procent.

Voor het eerst in Nederland

Van de nieuwe klonen is de EU-36 voor het eerst in Nederland en Duitsland vastgesteld in zetmeelaardappelen. Dit genotype van de aardappelschimmel is in 2018 in 16 procent van de monsters aangetroffen. Dat is 6 procent meer dan vorig jaar. Naast Nederland, Duitsland, België, Groot-Brittannië, Denemarken en Polen komt de EU-36 nu ook voor op aardappelpercelen in Spanje, Hongarije en Servië.

De EU-37 kent zijn oorsprong in de Noordoostpolder. De jaren daarna verspreidde deze kloon zich over andere teeltgebieden in Nederland en later ook Engeland, België en Noord-Frankrijk. Het aandeel EU-37 in de populatie van phytophthora steeg afgelopen jaar van 14 naar 16 procent.

Dit genotype komt nu ook voor in Schotland, Noord-Ierland, Servië en Slovenië. Het aandeel van EU-41 is nog bescheiden met 4,4 procent. Deze kloon komt nog niet voor in Nederland en is vooral te vinden in Scandinavische landen en sinds vorig jaar ook in Noord-Polen.

Meest verspreid

Met 25 procent blijft de EU-13 ofwel Blauw-13 de meest voorkomende en ook meest verspreide kloon van phytophthora in Europa. Het aandeel van de EU-6 daalde naar 13 procent en komt alleen nog voor in Frankrijk en Groot-Brittannië. De EU-1 speelt nauwelijks nog een rol. Van de gevonden genotypen in alle aardappelmonsters van de laatste inventarisatie kon 79 procent worden gedetecteerd als bekende klonale lijnen.

Meestal varieert is het aandeel nieuwe en onbekende genotypen groter. Diverse Nederlandse bedrijven zijn betrokken bij EuroBlight als Europees netwerk om de bestrijding van phytophthora in aardappelen te ondersteunen. Een deel van de analyses en bijbehorend onderzoek wordt uitgevoerd door Wageningen University & Research.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  7° / 3°
  80 %
 • Donderdag
  9° / 5°
  80 %
 • Vrijdag
  10° / 6°
  20 %
Meer weer