Agressieve+klonen+nemen+overhand+bij+phytophthora
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Agressieve klonen nemen overhand bij phytophthora

Twee nieuwe agressieve klonen van aardappelschimmel Phytophthora infestans zijn bezig aan een opmars in Noord-West Europa.

De twee nieuwe klonen EU-36 (Geel 36) en EU-37 (Donkergroen 37) lijken de kloon EU-13 (Blauw 13) geleidelijk te verdringen. Deze EU-13 was jarenlang de belangrijkste kloon van de aardappelschimmel en stond ook te boek als agressief en lastig te bestrijden. De nieuwe klonen vormen echter een nog grotere uitdaging voor de Europese aardappeltelers.

Wageningen University & Research onderzocht welke eigenschappen verantwoordelijk zijn voor de uitbreiding van de nieuwe klonen. De onderzoekers keken daarbij naar de infectie-efficiëntie van de sporen, de groeisnelheid van de schimmel in het aardappelblad, naar de lengte van de latente periode, de grootte van de bladvlekken en de hoeveelheid gevormde sporen.

Ontwikkeling in het loof

De eigenschappen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van phytophthora in het loof zijn in de nieuwe klonen sterk vertegenwoordigd, blijkt uit het onderzoek van Wageningen UR. Het samenspel van deze eigenschappen vertaalt zich in een grotere agressiviteit die volgens de onderzoekers mogelijk het verder terugdringen van EU-13 kan verklaren.

Eerder onderzoek heeft al aangetoond dat EU-37 minder gevoelig is voor fluazinam, dit is de werkzame stof van onder meer Shirlan. Nu hebben de Wageningse onderzoekers ook de gevoeligheid van EU-36 en EU-37 voor een aantal andere fungiciden onderzocht. Er is geen bewijs gevonden voor resistentie tegen deze middelen.

Wel meldt Wageningen UR dat er een duidelijk patroon is gevonden dat EU-36 en EU-37 bij zeer lage doseringen in laboratoriumproeven zich iets meer kunnen uitbreiden in vergelijking met EU-13. Het is een aanwijzing dat de nieuwe klonen gemakkelijker zwakke plekken in een bestrijdingsstrategie zullen kunnen aangrijpen voor het veroorzaken van aantastingen.

Aanpassen strategie

De onderzoekers concluderen dat de middelenkeuze, dosering en timing vanwege de nieuwe klonen nog preciezer komt in vergelijking met de situatie van twee jaar geleden. In 2019 zal onderzoek verder moeten uitwijzen of de bestrijdingsstrategie voor deze klonen moet worden aangepast.

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  20 %
 • Maandag
  9° / 4°
  50 %
 • Dinsdag
  12° / 6°
  50 %
Meer weer