Zakendoen+in+Egypte+is+tijd%2D+en+prijsgevoelig
Achtergrond
© Nederlandse Ambassade in Caïro

Zakendoen in Egypte is tijd- en prijsgevoelig

Zakendoen in Egypte gaat gepaard met horten en stoten, ervaren een kassenbouwer en importeurs van druiven en sinaasappels.

Kassenbouwer Bosman Van Zaal in Aalsmeer tekende in 2016 een contract met de Arabische Organisatie voor Industrialisatie voor een pilotproject voor glazen en plastic kassen met moderne koeling voor de teelt van tomaten en paprika's aan de rand van Caïro, vlak bij de luchthaven. 'De verkeerde plek, niet geschikt voor tuinbouw', zegt Rami Alsouqi, technical sales consultant. 'Maar ja, de regering beslist.'


De realisatie ging niet zonder slag of stoot. Egypte hanteert andere standaarden op het gebied van duurzaamheid, onderhandelingen duren lang en Egyptenaren zijn prijsgevoelig. 'Het begin verliep stroef. De mensen kopen wat, maar weten nauwelijks wat ze krijgen. Het is een leerproces. Inmiddels is een Nederlandse tuinder de manager van de kassen.'

Fruitimport

Timerfruit in Rotterdam importeert sinds 2007 druiven uit Egypte, zo'n tweehonderd containers per seizoen. Timerfruit werkt met zeven vaste leveranciers.

Er zijn veel spelers en niet allemaal betrouwbaar

Henri Swart, salesmanager Bouman Fruit in Ridderkerk

'We werken alleen met telers en niet met tussenhandel. Daardoor hebben we meer vat op het proces', zegt Ruud van der Ploeg, Egypteverantwoordelijke bij Timerfruit. 'We bespreken alles open en hebben de zekerheid dat de opbrengsten weer worden geherinvesteerd in deze bedrijven waardoor de farms up-to-date blijven.'


Loonkosten

Bouman Fruit in Ridderkerk importeert al elf jaar sinaasappels uit Egypte, jaarlijks zo'n 850 gekoelde containers. Salesmanager Henri Swart: 'Egypte is prijstechnisch voor ons interessant, vooral omdat de loonkosten aanzienlijk lager liggen, terwijl de transportkosten over zee vergelijkbaar zijn met die van vrachtauto's vanuit Spanje.'

In het zakendoen met Egypte is het bedrijf 'door schade en schande' wijs geworden, erkent Swart. 'Er zijn veel spelers en niet allemaal betrouwbaar. Afspraken worden niet nagekomen, zoals het laden van andere maten of soorten dan afgesproken. Je moet de weg kennen en die weten we inmiddels.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  22° / 14°
  20 %
 • Maandag
  18° / 15°
  60 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  20 %
Meer weer