Europa wil strengere regels veetransport

Er is veel steun voor de oproep van de Europese Commissie om geen langeafstandstransporten van vee boven de 30 graden Celsius toe te staan. Veel landen willen betere regels, meldt het ministerie van landbouw.

Europa+wil+strengere+regels+veetransport
© Persbureau Noordoost

Het onderwerp is maandag ter sprake gekomen tijdens de landbouw- en visserijraad. Verschillende lidstaten willen daarvoor de transportverordening aanpassen en bepleiten een gezamenlijke aanpak binnen de Europese Unie.


Veel landen hebben hier al naar gehandeld tijdens de warme periode eind juni. Spanje is aan de slag met maatregelen in de zomermaanden. In Frankrijk hebben de veterinaire autoriteiten de instructie gekregen om het transport van dieren over lange afstanden boven de 30 graden niet toe te staan. Italië heeft officieel laten weten geen langeafstandtransporten meer toe te staan bij verwachtingen van 30 graden en hoger.

Gevolgen in kaart

In Nederland heeft het ministerie van landbouw de sector gevraagd om de gevolgen in kaart te brengen. Branchevereniging Vee & Logistiek Nederland is daar momenteel mee bezig. LTO Nederland pleit voor een gezamenlijke Europese aanpak, zodat de regels niet opeens anders zijn als je de grens overgaat.

'Het gaat daarbij niet alleen om regels', stelt bestuurder Jeannette van de Ven. 'Denk ook aan het stimuleren van technische innovaties in vrachtwagens. 28 graden is ook warm, dan moet het ook in orde zijn. Daarnaast is flexibiliteit van de NVWA en slachthuizen van belang om op andere tijdstippen te werken.'

Buitentemperatuur

Het gaat om een oproep van de Europese Commissie. De Europese transportverordening geeft niet expliciet een buitentemperatuur aan voor het toestaan van transporten. Nederland hield tot nu toe een temperatuur van 35 graden aan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer