5+vragen+over+stakingswinst
5 vragen
© Twan Wiermans

5 vragen over stakingswinst

Het is een valkuil voor stoppende ondernemers: de stakingswinst. Wie stopt met ondernemen, treft de fiscus op zijn of haar pad. Zelfs als een van de kinderen het bedrijf overneemt, is het opletten geblazen.

Wat is stakingswinst?

Stakingswinst ontstaat door het verschil tussen de boekwaarde van een onderneming en de werkelijke waarde op het moment van overdracht of bedrijfsbeëindiging. Als dit een positief verschil oplevert, dan maakt die winst deel uit van het inkomen in het jaar dat het bedrijf wordt beëindigd en daarover moet dan ook in dat jaar inkomstenbelasting worden betaald.

Hoe bereken je die?

Voor de stakingswinst van een boerenbedrijf is er een aantal aftrekposten. Zo geldt de landbouwvrijstelling voor grond en de mkb-vrijstelling van 14 procent. Ook is er een stakingsaftrek van maximaal 3.630 euro. Maar de oudedagsreserve moet weer bij de winst worden opgeteld. Afhankelijk van het inkomen kan de inkomstenbelasting over stakingswinst oplopen tot 52 procent.


Zijn er mogelijkheden om de stakingswinst te drukken?

Ja, vooral door de oudedagsreserve onder te brengen in banksparen of een lijfrente. De premie van een lijfrente is fiscaal aftrekbaar tot maximaal 460.000 euro (2019). Over de toekomstige uitkering van de lijfrente wordt wel belasting geheven. Ook kan een ondernemer uitstel vragen voor het belastbare deel van het onroerend goed. Om het in de woorden van de Belastingdienst samen te vatten: 'Het berekenen van de stakingswinst is erg ingewikkeld. Daarom is het verstandig u te laten adviseren.'

Wat gebeurt er met de stakingswinst bij bedrijfsovername?

Bij verkoop moet de verkopende partij met de fiscus afrekenen, ook als het om ouders gaat die hun bedrijf verkopen aan de kinderen. Als de onderneming onder de inkomstenbelasting valt, is een geruisloze doorschuif mogelijk. Voorwaarde is dat diegene die het bedrijf overneemt, minimaal drie jaar werkzaam is als medeondernemer of als werknemer. Ook bij overlijden of echtscheiding is vaak sprake van een (gedeeltelijke) staking. In die gevallen gelden weer aanvullende regels.

Zijn er nog meer addertjes onder het gras?

Zeker. De stakingswinst heeft veel haken en ogen, zoals stille reserves, voorraden, bedrijfsmiddelen en eventuele goodwill. Het kan zelfs zorgen voor financiële problemen bij de bedrijfsovername, want het moet betaald worden uit de beschikbare middelen na verkoop. En om weer in de woorden van de Belastingdienst te spreken: verwar de stakingswinst niet met de gewone winst over het jaar van stoppen. Want daarover moet ook gewoon belasting worden betaald.

Weer

 • Woensdag
  26° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 15°
  10 %
 • Vrijdag
  32° / 16°
  10 %
Meer weer