Droogte+vooral+op+hoge+gronden+merkbaar
Nieuws
© JAN BOUWHUIS

Droogte vooral op hoge gronden merkbaar

Het neerslagtekort in Nederland is kleiner dan in 2018. Toch is er op een aantal plekken sprake van droogte, vooral in het oosten van het land en in Zeeland. In de rest van het land is de watersituatie grotendeels normaal. Dat meldt Rijkswaterstaat in de meest recente Droogtemonitor.

De lichte neerslag van afgelopen dagen zorgde voor een minder snelle stijging van het neerslagtekort. In het oosten en midden van het land en het westen van Zeeland blijft het neerslagtekort echter hoog. De effecten van het neerslagtekort zijn vooral te merken in de gebieden zonder wateraanvoermogelijkheden, inclusief het oosten van Noord-Brabant.


Vooral op de hoge gronden zijn de grondwaterstanden laag en vallen beken droog, staat in de monitor. In die gebieden hebben de waterschappen onttrekkingsverboden uit oppervlaktewater ingesteld. De waterschappen en Rijkswaterstaat anticiperen om de beschikbaarheid van zoet water zo groot mogelijk te houden.

Amfibieën

In Limburg worden vissen en amfibieën verplaatst uit beken die dreigen droog te vallen. Waterschappen en Rijkswaterstaat houden in deze gebieden zoveel mogelijk het beschikbare zoete water vast en informeren de direct belanghebbenden waar dat nodig is.

De situatie in de laaggelegen delen van Nederland, met de mogelijkheid van wateraanvoer vanuit de grote rivieren, is grotendeels normaal. De wateraanvoer vanuit de Maas en de Rijn blijft volgens Rijkswaterstaat de komende weken voldoende om aan de watervraag te voldoen, waarbij de Maasafvoer wel laag is. De waterkwaliteit is over het algemeen nog goed. Het aantal meldingen van blauwalg neemt licht toe.

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 6°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer