Achterhoekse boeren gaan voor grondgebondenheid

Kavelruil, een grondbank en kortere buurtcontracten zijn volgens Achterhoekse melkveehouders belangrijk om grondgebondenheid te bevorderen. De sector wil graag naar 65 procent eiwit van eigen land en tien koeien per hectare huiskavel.

Melkveehouder Martijn Regelink uit Toldijk is een van de boeren die afgelopen tijd onderzocht of deze aanpak haalbaar is. 'Ons bedrijf is vrij intensief, de mest wordt netjes afgezet en ook geplaatst. Het voer wordt aangekocht. Uiteindelijk ben je dan al grondgebonden en is het alleen de kunst om dat te borgen in een buurtcontract.'

Regelink zit nu op ongeveer 50 procent eiwit van eigen grond. De droogte speelt daarin een belangrijke rol. Hij zou nog wel wat stappen moeten zetten om de 65 procent te halen. 'Beregenen en grasklaver zou een optie zijn. Een andere optie is om domweg minder krachtvoer te voeren. Het gevolg daarvan is dan wel dat de melkproductie zakt van 11.000 liter nu naar 8.000. De vraag is dan of ik voldoende verdienmodel over hou.'

Conclusie

Deze week werden de resultaten van het onderzoek gepresenteerd. 'De conclusie is dat er best veel mogelijkheden zijn om stappen te zetten. Je merkt dat de discussie over de haalbaarheid van 65 procent eiwit nog speelt', stelt voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO Melkveehouderij. 'Bij Regelink hebben we gezien dat je enerzijds kunt kijken hoe je de eiwitproductie kunt verhogen op het bedrijf, anderzijds kun je ook kijken hoe je de eiwitbehoefte verlaagt.'

Toch zijn er in de Achterhoek ook boeren die weerstand voelen.'Die zien het nut er niet zo van in, en dan vooral de 65 procent eiwit van eigen land', weet Regelink. 'Ook nu wordt de mest al netjes geplaatst en zien ze de toegevoegde waarde niet. Ze zijn bang dat het kostenverhogend gaat werken en dat het geen toevoeging geeft naar de burger toe voor het imago.' Meulenbroeks vult hem aan: 'We hebben vandaag een aantal mogelijkheden gezien, waarbij je in ieder geval wat stappen zet'.

Weidegang

Meulenbroeks benadrukt dat grondgebondenheid ook niet verplicht is, maar LTO wil net als bij weidegang wetgeving daarover voorkomen. 'Wat wij beogen is een beweging op gang te brengen. Daarbij hopen we de melkveehouders, die maar kleine stapjes hoeven te zetten, over de streep te trekken.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer