Schouten+dubt+over+rapport+grondgebondenheid
Nieuws
© Dirk Hol

Schouten dubt over rapport grondgebondenheid

'Het bevat bouwstenen waar ik veel in herken.' Dat zegt landbouwminister Carola Schouten over het rapport van de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO. Daarin wordt een definitie gegeven van grondgebondenheid.

Bijna een jaar na de presentatie werd het rapport woensdag in de Tweede Kamer besproken. Daarin schetst de Commissie Grondgebondenheid van LTO en NZO haar visie op grondgebondenheid in de melkveehouderij.

Het rapport bevat aanbevelingen zoals 65 procent eiwitproductie van eigen grond, buurtcontracten, de inzet van huiskavels en mogelijkheden voor voer-mestovereenkomsten in de directe omgeving.

Netwerk Grondig

De verschillende partijen vonden er woensdag van alles van. SP en GroenLinks voelen meer voor de definitie van Netwerk Grondig, die de belangen van grondgebonden melkveehouders behartigt. Zij stellen dat bij grondgebondenheid alleen geproduceerde mest op het bedrijf zelf kan worden aangewend, eventueel binnen een straal van 20 kilometer eromheen.

Jaco Geurts (CDA) staat wel achter de vier bouwstenen in het advies van de Commissie Grondgebondenheid. 'We zullen nog een aantal dingen moeten doen met de minister rond die voer-mestcontracten, maar grotendeels komt dat wel in de richting van wat er als kringlooplandbouw in de visie van de minister is gepresenteerd', zegt de landbouwwoordvoerder namens het CDA.

Intensief of extensief

Volgens Schouten ging het debat veel meer over de visie op de melkveehouderij en misschien niet zozeer over wat er met het rapport moet worden gedaan of juist niet. 'Wat erachter zit, is natuurlijk hoe intensief of extensief je die melkveehouderij wilt hebben. Dat is volgens mij de echte discussie die we hier voeren.'

De minister herkent wel veel elementen in het rapport. Ze vallen volgens haar samen met zaken in haar visie op de kringlooplandbouw. Ook de partijen aan de klimaattafel hebben zich volgens de minister achter het advies van de Commissie Grondgebondenheid gesteld.

Mestbeleid

Daarnaast refereerde de bewindsvrouw aan de herziening van het mestbeleid. 'Daarvoor zijn dit soort discussies ook relevant. Hoe kom je tot een mestbeleid waarin we verschillende doelen proberen te combineren?'

Schouten is er nog niet uit. 'Dat is nou precies de puzzel die we aan het leggen zijn. Je moet daarbij naar de bouwstenen kijken, zoals de commissie ook heeft gedaan, in plaats naar de definitie, want die is er een afgeleide van. Precies die discussie zijn we op dit moment aan het voeren.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  9° / 2°
  85 %
 • Woensdag
  10° / 8°
  95 %
 • Donderdag
  6° / 2°
  70 %
Meer weer