Meulenbroeks: grondgebonden hoort bij klimaat

Melkveevoorman Wil Meulenbroeks van LTO Nederland had graag gezien dat het kabinet de factor grondgebondenheid had meegenomen in het Klimaatakkoord. 'Dan hadden we een extra steun in de rug gehad om de grondgebondenheid van de melkveehouderij te versnellen.'

Meulenbroeks%3A+grondgebonden+hoort+bij+klimaat
© Fotografie Twan Wiermans

Een jaar geleden introduceerde de Commissie Grondgebondenheid een nieuwe definitie voor het begrip grondgebondenheid. Het advies van de commissie gaat uit van 65 procent eiwitproductie van eigen grond, het werken met buurtcontracten, de inzet van voldoende grote huiskavels en mogelijkheden voor voer-mestovereenkomsten in de directe omgeving.

LTO committeerde zich aan deze definitie en zou graag zien dat de definitie van grondgebondenheid ook wordt omarmd door de overheid. Belangrijk daarbij is dat landbouwminister Carola Schouten het werken met langdurige buurtcontracten mogelijk maakt en extra ondersteuning biedt voor kavelruil.

Extra stimulans

'Het is daarom jammer dat de grondgebondenheid niet is meegenomen in het Klimaatakkoord van het kabinet', zegt Meulenbroeks. 'Als dat wel zo was, dan was er een extra stimulans geweest om ons streven naar grondgebondenheid te versnellen.'

Volgens de voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij zouden er dan ook gemakkelijker middelen kunnen worden vrijgemaakt voor kavelruil en zou er sneller duidelijkheid komen over buurtcontracten. Meulenbroeks zegt dat grondgebondenheid namelijk alles met klimaat te maken heeft. 'Door te sturen op eiwit van eigen land, is er minder krachtvoer nodig uit andere delen van de wereld.'

Onmogelijk

Wel erkent de vakgroepvoorzitter dat het voor een bepaalde groep melkveehouders lastig, zo niet onmogelijk is om grondgebonden te worden. 'Maar ook voor die groep moeten er ruimte en middelen komen zodat deze bedrijven op het gebied van andere duurzaamheidsthema's hun bijdrage kunnen leveren', zegt Meulenbroeks.

Grotere huiskavels

Grondgebondenheid betekent ook grotere huiskavels, stelt de melkveevoorman. 'Dat leidt tot minder gesleep met dieren en voer, dus minder brandstofgebruik en minder maatschappelijke overlast.' Grondgebondenheid staat wel in de kringloopvisie van Schouten. 'De klimaattafel Landbouw heeft het kabinet voorgesteld om het streven naar grondgebondenheid mee te nemen in het Klimaatakkoord. Dat is helaas niet gebeurd.'

Ondanks deze gemiste kans blijft de vakgroep inzetten op de buurtcontacten en kavelruil. 'Er wordt verkaveld, maar de behoefte eraan neemt onevenredig toe', zegt de vakgroepvoorzitter. Dat is ook de reden dat LTO een pilot grondgebondenheid heeft gehouden in West-Achterhoek. De proef zoomt in op huiskavels en de eiwitvoorziening op het eigen bedrijf. Volgende week wordt het rapport gepresenteerd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  21° / 7°
  0 %
 • Dinsdag
  22° / 8°
  0 %
 • Woensdag
  21° / 8°
  0 %
Meer weer