Techniek beperkt middelenkeuze

Drukregistratie, een opgeschoonde doppenlijst en extra driftreductie-eisen op het middeletiket. Wie bij gewasbescherming voldoende keuzevrijheid wil behouden, kan eigenlijk niet om de techniek van WingsSprayer of Wave heen.

Techniek+beperkt+middelenkeuze
© Niels van der Boom

Deze conclusie valt te trekken uit het verhaal van Jan Salomons van Delphy. Op de open dag van proefboerderij Ebelheerd gaf de adviseur gewasbescherming dinsdagmiddag uitleg over de verschillende eisen bij gewasbescherming.

Bij gewasbescherming krijgen telers steeds vaker te maken met middelen die op het etiket vragen om een driftreductie van 95 of 97,5 procent. Als telers tegelijk hoge eisen stellen aan bedekking en indringing, moeten ze investeren in WingsSprayer of Wave. Technieken met een goede indringing en 99 procent driftreductie.

Lijsten worden langer

Gewasbeschermingsmiddelen met 97,5 procent driftreductie zijn onder andere Agil, Tavas, Thiovit Jet, Kumulus S, Corbel, Benevia en Movento. Middelen als Biathlon 4D, Bonalan, Pilot, Spyrale, Xanadu, Citation, Omnera en Pirimor vragen om 95 procent driftreductie. Die lijsten zullen de komende jaren alleen maar langer worden.

Met een gangbare veldspuit en de opgeschoonde doppenlijst zijn deze middelen volgend jaar niet of nauwelijks te gebruiken. Alleen de Agrotop TDXL 110-60 geeft 95 procent driftreductie bij 2 bar druk en 90 procent bij 3 bar. 'Deze dop zorgt voor veel grovere druppels. We wachten nog op nieuwe fijnere doppen met 90/95 procent driftreductie', zegt Salomons.

Volgens de doppenlijst is de dop Agrotop Airmix 110-03, de Lechler IDKT 02/025 en de Agrotop Airmix 110-05 geschikt voor maximaal 90 procent driftreductie. 'Met een gangbare veldspuit kom je niet verder dan 95 procent driftreductie, terwijl er middelen zijn met 97,5 procent als eis', geeft Salomons aan.

Drukregistratie

Wie geen zin heeft in drukregistratie moet kiezen voor technieken die een ontheffing hebben: luchtondersteuning, sleepdoek, MagGrow en verlaagde boomhoogte in combinatie met 25 centimeter dopafstand. Salomons: 'Met een gangbare veldspuit zit je aan het eind van de mogelijkheden. Afhankelijk van het bouwplan en de financiële situatie kan het zinvol te zijn om over te schakelen om andere technieken met een hogere driftreductie.'

Voor wie niet wil investeren in spuitttechniek is verdubbeling van de teeltvrije zone een mogelijkheid voor ontheffing van de drukregistratie. 'Maar bij een bredere teeltvrije zone blijven de eisen van driftreductie op het middeletiket voor het hele perceel gelden', benadrukt Salomons.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  4° / 2°
  40 %
 • Dinsdag
  5° / 3°
  20 %
 • Woensdag
  5° / 2°
  75 %
Meer weer