LTO Akkerbouw: onkruid mechanisch bestrijden lastig

'Telers moeten van minister Carola Schouten (LNV) het onkruid bij voorkeur mechanisch bestrijden. Ik vind dat wat makkelijk gedacht en zie praktische problemen. Waar haal je bijvoorbeeld de extra medewerkers vandaan?' zegt voorzitter Jaap van Wenum van LTO-vakgroep Akkerbouw.

LTO+Akkerbouw%3A+onkruid+mechanisch+bestrijden+lastig
© Niels van der Boom

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Schouten dat telers onkruid mechanisch moeten bestrijden. Als dat niet lukt, hebben laagrisicomiddelen de voorkeur. Glyfosaathoudende middelen zouden telers alleen moeten gebruiken, wanneer dat niet anders kan.

'Wat is er mis met lage doseringssystemen?', vraagt Van Wenum zich af, die niet zomaar afscheid wil nemen van chemische gewasbeschermingsmiddelen. 'Wortelonkruiden krijg je mechanisch niet weg. Als we Roundup ook niet meer mogen gebruiken, hebben we helemaal een probleem.'

Toekomstvisie

Schouten richt zich met haar 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030' op weerbare planten en teeltsystemen. In het uitvoeringsprogramma van deze visie wil de minister uitwerken hoe ze wil realiseren dat onkruidbestrijding in de nabije toekomst in principe mechanisch of met ecologische technieken gaat plaatsvinden.

'Weerbare planten en teeltsystemen en mechanische of ecologische technieken vragen om investeringen in veredeling, machines en groene gewasbeschermingsmiddelen. Er moet veel gebeuren en daar moet je niet te makkelijk over denken. We moeten de sector niet overvragen', zegt Van Wenum.

Werk rondzetten

De voorzitter van LTO-vakgroep Akkerbouw vindt dat Schouten te makkelijk denkt over de aanpassingen die nodig zijn. 'Personeel is nu al lastig te vinden. Hoe moeten we het werk rondzetten, als we het onkruid mechanisch moeten bestrijden? Ik mis beschikbare alternatieven.'

Van Wenum wijst in dit verband op het wegvallen van neonicotinoïden bij de zaadcoating van suikerbietenzaad. Hiervoor is nog geen goed alternatief. 'Een tijdelijke vrijstelling van het gewasbeschermingsmiddel Batavia is geen oplossing voor alle insecten. We hebben met de zaadcoating een instrument weggegooid waar we nog spijt van krijgen.'

Zorgen

In de brief van de landbouwminister aan de Tweede Kamer staan op zich geen verrassende zaken, maar Van Wenum wordt er niet vrolijk van. 'Ik zie vooral praktische problemen en dat baart mij zorgen. We willen ons als sector inzetten voor de 'Toekomstvisie gewasbescherming 2030'. We zullen ervoor gaan, maar wel onder goede voorwaarden.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  20° / 12°
  75 %
 • Woensdag
  21° / 11°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 9°
  60 %
Meer weer