Beste+uiers+van+vlot+stappende+koeien%2C+een+NRM+van+topniveau
Achtergrond
© alger meekma

Beste uiers van vlot stappende koeien, een NRM van topniveau

Het evenementencomplex de IJsselhallen in Zwolle puilde vorige week zaterdag uit van de bezoekers. De Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) is dit jaar van hoog niveau. Een opvallende naam bij de leveranciers van kampioenen is Theo van Vliet in Nieuwlande. Van hem is bekend dat hij beste zwartbonten heeft, maar ook bij roodbont scoort hij dit keer.

Op de warme zaterdag zorgt de windverplaatsing, als gevolg van het terechte applaus voor de koeien in de ring, enigszins voor verkoeling. Ondanks het hoge niveau weten de buitenlandse juryleden twee algemeen kampioenen aan te wijzen.

Die kampioenen zijn Twente Dairies Apple Jose 2 (V. Big Apple-Red) van Twente Dairies uit Hooghalen bij roodbont en Seaver-dochter Bons-Holsteins Ella 192 van Bons-Holsteins uit Ottoland bij zwartbont. Beide winnen in hun kleurcombinatie bij oudere koeien.

Opvallende naam

De naam van Theo van Vliet in Nieuwlande valt dit jaar op tussen de veehouders met kampioenskoeien. Het is bekend dat zijn zwartbonten best zijn, maar ook met roodbont gooit hij dit keer hoge ogen. 'Ik heb drie roodbonten. Met twee, moeder en dochter, mocht ik naar Zwolle', vertelt hij.

De groep van Malki is de beste die ik ooit heb beoordeeld

Anthony le Trionnair, jurylid NRM

Van Vliets Pitbull-dochter Giessen Cecibell 8 wordt kampioen in de middengroep roodbont. Van Vliet heeft ook succes bij de zwartbonte vaarzen; Atwood-dochter Giessen Charity 138 eist de hoogste eer op.

De roodbonte vaarzentitel is een prooi voor Barendonk Massia 7273 (V. Siemers Agent-Red) van Barendonk Holsteins uit het Brabantse Beers. Terwijl de familie Van der Ploeg uit Wargea met Atwood-dochter Wiersma 5317 het titellint in de middenklasse zwartbont krijgt omgehangen. Wiersma 5317 is een nazaat van de bekende Blackstar-dochter Wiersma 140. Die vertegenwoordigde Nederland twee keer tijdens het EK voor koeien in Brussel en is moeder van de stier Blackstorm.

Krachtige, best ontwikkelde vaarzen, voorzien van een fraai showtype. Zo zijn de dochters van Semex-stier Toc Farm Fitz te omschrijven. Voorzien van hoog aangehechte uiers met een prima speenplaatsing, die soms een tikkie royaal zijn. Verder zijn de dieren voorzien van lange, hellende kruisen en over het algemeen van een fraaie toplijn en een brede voorhand. Het Ierse jurylid Paul Hannan vindt deze groep ‘fantastisch’ en vraagt daarom om applaus.
Krachtige, best ontwikkelde vaarzen, voorzien van een fraai showtype. Zo zijn de dochters van Semex-stier Toc Farm Fitz te omschrijven. Voorzien van hoog aangehechte uiers met een prima speenplaatsing, die soms een tikkie royaal zijn. Verder zijn de dieren voorzien van lange, hellende kruisen en over het algemeen van een fraaie toplijn en een brede voorhand. Het Ierse jurylid Paul Hannan vindt deze groep ‘fantastisch’ en vraagt daarom om applaus. © alger meekma

Lust voor het oog

Ook de tien dochtergroepen zijn een lust voor het oog, hoewel het er vier minder zijn dan bij de vorige editie in 2017. De elitedonoren van CRV en de koeien met dikke melk zijn een welkome aanvulling. Net als de keuring van koeien met een levensproductie van meer dan 100.000 kilo melk.

Toch was vrijdag de belangstelling iets minder dan zaterdag. Een mogelijke oorzaak is dat bij de fokkerij de bewezen stieren met dochters, als gevolg van snelle genomic selection, minder interessant zijn. Wel opvallend is dat van Big Malki en Jotani ook tijdens de NRM van 2017 dochters werden getoond.

Bij de dochtergroepen bijt de wat ronde groep van Bouw Finder de spits af. Niet te grote dieren met een vast aangehecht uier en een krachtige bovenbouw. De groep van Foppe Ferdi bestaat juist uit grote, best ontwikkelde vaarzen met lange, licht hellende kruisen. Achterin de groep worden de uiers een beetje royaal.

Terwijl de dochters van Bouw Rocky onder de muziek van de boksfilms met Silvester Stallone binnenstapten, hoor je bij deze De-Su 11620 Nirvana de muziek van U2. De titel van het nummer ‘Beautiful day’, is dan wel weer toepasselijk. De stier is een van de toppers in de ring die de vrijdag mooi maken. 
Net als bij veel andere groepen is de kopkoe het visitekaartje van de groep. Bij deze tweedekalfs dochters is dat Moorkop 50 van zuivelboerderij Wismans-van Fessem uit Oosterhout.
Ook de rest van de groep mag er wezen. Dieren met goede, hoog en breed aangehechte uiers, veel lengte en inhoud en goede benen. Wel zou de stap een fractie krachtiger mogen.
Terwijl de dochters van Bouw Rocky onder de muziek van de boksfilms met Silvester Stallone binnenstapten, hoor je bij deze De-Su 11620 Nirvana de muziek van U2. De titel van het nummer ‘Beautiful day’, is dan wel weer toepasselijk. De stier is een van de toppers in de ring die de vrijdag mooi maken. Net als bij veel andere groepen is de kopkoe het visitekaartje van de groep. Bij deze tweedekalfs dochters is dat Moorkop 50 van zuivelboerderij Wismans-van Fessem uit Oosterhout. Ook de rest van de groep mag er wezen. Dieren met goede, hoog en breed aangehechte uiers, veel lengte en inhoud en goede benen. Wel zou de stap een fractie krachtiger mogen. © els korsten

Fraaie

De tweedekalfsdochters van VVH Repairman zijn degelijk en beschikken over een fraaie wigvorm en veel inhoud. Zware koeien met hoog aangehechte achteruiers.

De melktypische dochters van Seagull-Bay MVP gaan over sterke benen en bikkelharde klauwen. De lange vooruiers zijn vast aangehecht, aan de achterkant van de hoge uieraanhechting en brede kruisen.

Bouw Rocky toont grote koeien met goede uiers, waarbij de spenen aan de korte kant zijn. Koeien met veel inhoud en droog beenwerk waarmee stevig wordt gestapt. Daarbij zijn deze dieren ook sterk in de bovenbouw.

De dochters van Jotani zijn als boerenkoeien te omschrijven. De brede, krachtige dieren zijn niet te groot en daarbij voorzien van lange, hellende kruisen. De tweede- en derdekalfs koeien stappen vlot door de ring op goede benen en klauwen. Ook het uier is vast en hoog aangehecht. Hier en daar is te zien dat de koeien al wat verder in de lactatie zijn. Verder zijn de roodbonte dames voorzien van een fraaie wigvorm, die de dochters van de hoge exterieurvererver compleet maken.
De dochters van Jotani zijn als boerenkoeien te omschrijven. De brede, krachtige dieren zijn niet te groot en daarbij voorzien van lange, hellende kruisen. De tweede- en derdekalfs koeien stappen vlot door de ring op goede benen en klauwen. Ook het uier is vast en hoog aangehecht. Hier en daar is te zien dat de koeien al wat verder in de lactatie zijn. Verder zijn de roodbonte dames voorzien van een fraaie wigvorm, die de dochters van de hoge exterieurvererver compleet maken. © alger meekma

Honderdtonners

Net als bij de editie van 2014, is er ook dit jaar een speciale klasse voor koeien die meer dan 100.000 kilo melk hebben gegeven. Een lastige klasse om te jureren, gezien het leeftijdsverschil met dieren tussen de 10 en 16 jaar. Een afweging tussen leeftijd en exterieur.

Hoewel de winnaar Welberger Janet 347 (V. Stadel-Red) van melkveebedrijf Wiltink uit Nijbroek ook is voorzien van een goed exterieur, weegt de jury de leeftijd van deze 16-jarige roodbonte extra mee. Ze wordt daarom kampioen.

De secondante van Welberger Janet 347 is Shottle-dochter Oelhorst Coba 3 van melkveebedrijf Oelhorst uit Ambt Delden. Dit bedrijf leverde bij voorbaat de meest opmerkelijke prestatie in deze klasse, door met vijf dieren deel te nemen.

Ook de dochters van Delta Fun P vallen op door hun kracht. De dieren stappen over goede benen, de uiers zijn hoog en breed aangehecht. Daarbij zijn de dieren groot, maar niet extreem. Ze beschikken over breedte en veel inhoud. Verder zijn de kruisen, zeker gezien de fokwaarde van Fun P, opvallend hellend. Ook in het oog springend is de brede voorhand. De combinatie met de melkrijke uiers laat zien dat deze dieren niet alleen in de showring, maar ook in de melkstal niet misstaan.
Ook de dochters van Delta Fun P vallen op door hun kracht. De dieren stappen over goede benen, de uiers zijn hoog en breed aangehecht. Daarbij zijn de dieren groot, maar niet extreem. Ze beschikken over breedte en veel inhoud. Verder zijn de kruisen, zeker gezien de fokwaarde van Fun P, opvallend hellend. Ook in het oog springend is de brede voorhand. De combinatie met de melkrijke uiers laat zien dat deze dieren niet alleen in de showring, maar ook in de melkstal niet misstaan. © Els Korsten

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  24° / 14°
  70 %
 • Zondag
  24° / 17°
  50 %
 • Maandag
  23° / 16°
  50 %
Meer weer