Koerdistan+krijgt+eigen+World+Horti+Center
Nieuws
© Eigen Foto

Koerdistan krijgt eigen World Horti Center

Erbil in Koerdistan krijgt een World Horti Center. De Koerdische projectontwikkelaar RedYar heeft zijn handtekening gezet onder het plan voor de bouw van het kennis- en innovatiecentrum.

De projectontwikkelaar is al gestart met de realisatie van een 75 hectare groot food- en distributiecentrum, een groothandelscentrum met groente en fruit voor retail en restaurants. Op hetzelfde terrein van dit distributiecentrum wordt in de nabije toekomst het innovatie- en kenniscentrum gebouwd.


'Bovendien is er volop ruimte voor kassenbouw ingepland, zodat er een onafhankelijke positie van voedselproductie en -leverantie in Koerdistan en Noord-Irak wordt gerealiseerd', zegt Mark Zwinkels, projectdirecteur Food & Flowers bij World Horti Center in Naaldwijk.

Export

De inwoners van Irak zijn grootgebruiker van groenten en fruit en voor de oorlog was Koerdistan nagenoeg zelfvoorzienend. Inmiddels wordt op jaarbasis ter waarde van 17 miljard euro geïmporteerd, waarvan alleen al bijna 600 miljoen euro aan tomaten voor deze regio. Het World Horti Center in Erbil moet bijdragen aan de economische ontwikkeling van het land.

Volgens Zwinkels zijn er voor Nederland enorme exportmogelijkheden. 'Het World Horti Center vormt een belangrijk platform voor Nederlandse en buitenlandse bedrijven, waarbij het concept uiteraard zal worden aangepast aan de wensen en behoeften in deze regio. Demokwekerij Westland zal het onderzoek ondersteunen en Onderwijsgroep Lentiz brengt haar kennis in voor (groen) onderwijs.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Donderdag
  8° / 6°
  70 %
 • Vrijdag
  7° / 4°
  50 %
 • Zaterdag
  5° / 1°
  70 %
Meer weer