Brug+Houten+weer+open+voor+landbouwverkeer
Nieuws
© Gertjan van der Wal

Brug Houten weer open voor landbouwverkeer

De brug aan de Groeneweg in Houten gaat weer open voor al het landbouwverkeer. LTO Noord, Cumela en een melkveehouder hadden bezwaar gemaakt tegen de aslast- en tonnagebeperking voor de monumentale brug uit 1938.

De gemeente nam het verkeersbesluit tot het beperken van de aslast en tonnage tot 29 ton en 5 ton in maart vorig jaar omdat de brug onvoldoende draagkracht zou hebben alle soorten verkeer te kunnen dragen. Zowel LTO Noord als Cumela gaven aan dat het merendeel van de landbouwvoertuigen door deze beperking niet meer over de brug kon.

Hiermee zou de bereikbaarheid van ten minste vijf ondernemers verslechteren met als resultaat dat de waardering van gronden en bedrijven zou afnemen. '6 kilometer omrijden brengt zowel extra reistijd als extra bedrijfseconomische kosten met zich mee en is daarnaast een onnodige belasting voor het milieu.' Bovendien, betoogde LTO Noord, wordt de infrastructuur door het omrijden extra belast en leidt dit tot onderhoudskosten.

Sterkteberekening

Wat LTO Noord ook tegen de borst stuitte is dat er geen overleg en belangenafweging heeft plaatsgevonden. De bezwaarschriftencommissie vindt dat er de gevolgen voor het verkeer voor omliggende bedrijven niet goed is onderzocht. Ook is niet goed bekeken of versterking van de monumentale brug een optie was. Daarom is een second opinion gevraagd over de sterkteberekeningen.

Hieruit blijkt dat de uitkomst van de eerdere berekening niet aansluit bij de huidige staat van de constructie. Deze vertoont geen schadebeelden die wijzen op een technisch bezwijken van de constructie. Gemeente Houten gaat de schades aan de brug herstellen en de brug weer openstellen voor alle verkeer. Een gespecialiseerd bedrijf monitort een jaar de conditie van een brug.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
 • Zaterdag
  14° / 9°
  90 %
 • Zondag
  15° / 10°
  70 %
Meer weer