Europese+boeren+boos+om+deal+met+Mercosur%2Dlanden
Nieuws
© Twan Wiermans

Europese boeren boos om deal met Mercosur-landen

De Europese Unie en Mercosur, het verbond van vier Zuid-Amerikaanse landen, hebben vrijdag een handelsovereenkomst gesloten. Copa-Cogeca, de Europese landbouworganisatie, vreest oneerlijke concurrentie met agrarische producten.

De overeenkomst houdt in dat Europese exporteurs van onder meer auto’s, wijn, en kaas meer kunnen uitvoeren. Daarvoor zijn wel quota vastgesteld. Landbouwproducten uit de Mercosur-landen mogen in grotere hoeveelheden worden toegelaten in de EU. Het gaat onder meer om rundvlees, pluimvee en suiker.

EU-lidstaten en Europees Parlement moeten hierover de komende tijd hun standpunt nog gaan innemen en over het voorstel stemmen. De ratificatie van het verdrag kan daardoor nog jaren in beslag nemen. EU-Commissaris Phil Hogan heeft bekendgemaakt dat er een steunfonds van 1 miljard euro komt voor sectoren die als gevolg van de deal in de knel komen. Verdere details hierover ontbreken nog.

De Europese Commissie stelt dat er geen concessies gedaan worden aan de EU-eisen op terreinen als milieu, klimaat en dierenwelzijn en dat hier streng op gecontroleerd zal worden.

Kloof

Copa-Cogeca is ondanks de toezeggingen van de Europese Commissie kritisch. De organisatie betreurt de overeenkomst. Zij vindt dat Europese boeren hiermee op oneerlijke wijze worden beconcurreerd. De gehanteerde productiestandaarden in de Mercosur-landen, Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, zijn niet van hetzelfde hoge niveau als in de Europese Unie. Vooral pluimveehouders vrezen oneerlijke concurrentie.

Voorzitter Pekka Pesonen van Copa-Cogeca vindt het onbegrijpelijk dat de Europese Unie een deal sluit die een tweesporenbeleid zal aanmoedigen. De kloof tussen wat wordt gevraagd van Europese boeren en wat wordt getolereerd van de Mercosur-producenten is groot, meent hij. Dat heeft volgens hem naast economische ook sociale gevolgen voor Europa. Ook het milieu is er niet bij gebaat.

Pesonen hoopt dat er een nieuwe voorzitter van de Europese Commissie wordt benoemd die 'in staat is deze doos van Pandora te sluiten, de landbouwsector in de EU te beschermen en de verwachtingen van de Europese maatschappij te respecteren'.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  17° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer