Autonome zelfrijdende trekker op appeldag

Een trekker die rijdt zonder dat er een bestuurder op zit, dat is een van de noviteiten die werden getoond tijdens de machinedemonstratie op de appeldag in Opijnen.

Herman Krebbers van adviesdienst Delphy praatte de mensen bij over de nieuwste technieken. ‘We hebben dat al wel eens eerder gezien met een zelfrijdende trekker, maar die was helemaal ingebouwd’, weet Krebbers. ‘Dit is op elke trekker autonoom in te bouwen. De trekker kan zo automatisch door de boomgaard rijden en doet precies na wat je hem eerder hebt voorgedaan.’

Daarnaast stonden precisielandbouw en spuittechnieken centraal. ‘Heel belangrijk is goede spuittechniek, en dat is niet alleen driftarm spuiten maar ook goede depositie. Hoe krijg ik de juiste hoeveelheid middel op de juiste plek in de boom.’ Machines die onder meer werden getoond zijn een Smart Air spuit, die rekening houdt met de wind. En een kopeg-schoffel combinatie, speciaal voor de onkruidbestrijding op de boomspiegel.

‘We hebben heel veel sensoren, we kunnen meten, we kunnen taakkaarten maken en daar dan specifiek op behandelen’, vertelt Krebbers. ‘Daar kunnen we dan de spuitmachine, de wortelsnijder of de bemesting op aanpassen.’

Al deze nieuwe technieken zijn volgens Krebbers niet noodzakelijk. Maar er zitten volgens hem wel voordelen aan. ‘Dat is gewoon managementvoordeel, de bewerkingen dus beter en goed doen. Maar ook een financieel voordeel. Als je kunt aantonen dat je het beter doet, dat je een betere kwaliteit levert en dat je de bewerkingen beter uitvoert, kun je er wellicht een hogere prijs voor krijgen.’

Deze machine is gemaakt voor het dunnen in de boomgaard. Met instelbare druk kan er enkele weken voor de oogst langs de bomenrij gereden worden om zo blad weg te blazen. Daarmee komt het fruit wat meer bloot te liggen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer