Bemesten met behulp van een taakkaart

Loonbedrijf Meiland uit Azewijn rijdt op een perceel mest uit met behulp van een taakkaart. Daarmee wordt de toegift van mest bepaald.

Zo wordt de mest beter benut, en komt niet overal evenveel mest. 'Met behulp van de taakkaart kan de machine precies zien waar hij meer, en waar hij minder mest moet geven', vertelt Gerrit-Jan Ruitenbeek van Meiland.

'Op de slechte plekken in het perceel geven we meer mest. Met hetzelfde aantal kuubs dat je normaal over het hele perceel rijdt kun je nu veel specifieker en doelgerichter bemesten.'

Grasgroei

Voor het maaien is met een drone de grasgroei gemeten. Aan de hand van die gegevens is de taakkaart samengesteld. 'Dit is echt een proef voor de taakkaart met kunstmest als de taakkaart met drijfmest. Naarmate het seizoen vordert wordt de gift minder omdat er minder opgenomen wordt. Kunstmest zal in dit stadium nog wel nodig blijven.'

Meiland heeft de mestinjecteur wel iets moeten ombouwen. Ruitenbeek: 'De machine is in principe al wel voorbereid maar je moet een extra module vinden om de variabele toegift in te stellen. Voor de rest is het een usb-stick in het scherm pluggen die de taakkaart tevoorschijn haalt. Dan kan de machine met hulp van gps precies zien waar de mest uitgereden moet worden.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  23° / 13°
  35 %
 • Zondag
  25° / 16°
  40 %
 • Maandag
  24° / 15°
  40 %
Meer weer