Meststoffen+Nederland+presenteert+visie+op+bemesting
Nieuws
© Koos Van Der Spek

Meststoffen Nederland presenteert visie op bemesting

De totale landbouwketen, van boer tot retailer, moet de impact op het klimaat en milieu verder reduceren. Dat vereist volgens Meststoffen Nederland een nieuwe visie op de voedselvoorziening en de rol van (minerale) meststoffen.

Centraal in de nieuwe visie staat een meer circulaire benadering met een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare. Samenwerken met de hele landbouwketen en overheid is daarvoor noodzakelijk, zegt Meststoffen Nederland-voorzitter Anthony Zanelli maandag bij de presentatie van de visie KunstMest 4.0.

Volgens Zanelli wordt er in politiek Den Haag een onnodige tegenstelling gecreëerd tussen organische mest en kunstmest. 'Om dit te doorbreken, willen wij als Meststoffen Nederland naar een nieuwe situatie: basisbemesting met onbewerkte organische mest en op maat aanvulling met hoogwaardige bewerkte meststoffen waarvan de oorsprong ook organische mest kan zijn. Dit is de belangrijkste conclusie in onze nieuwe visie KunstMest 4.0.'

Vitale bodem

De visie van Meststoffen Nederland is maandagmiddag gepresenteerd in Nieuwspoort in Den Haag. Hierin staat hoe meststoffen kunnen bijdragen aan een hoge, maar verantwoorde productiviteit per hectare, met zorg voor een vitale bodem en biodiversiteit. Dat vereist een zorgvuldig en gecombineerd gebruik van onbewerkte organische mest, aangevuld met hoogwaardige bewerkte meststoffen.

De leden van Meststoffen Nederland willen bijdragen aan de omslag naar een duurzamere en meer circulaire voedselvoorziening, door zelf te investeren in het geven van advies over een gezonde bodem en de juiste toepassing van alle meststoffen (onbewerkt en bewerkt) en verdere verduurzaming van de productie van stikstof-, fosfaat- en andere meststoffen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  35° / 19°
  10 %
 • Donderdag
  37° / 22°
  10 %
 • Vrijdag
  37° / 24°
  20 %
Meer weer