Hopelijk+keert+Phil+Hogan+terug
Column
© Persbureau Noordoost

Hopelijk keert Phil Hogan terug

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

Het is drie weken geleden sinds de Europese verkiezingen en langzaam begint het resultaat in te dalen. Ik ben bijzonder dankbaar voor de voorkeursstemmen die ik heb gekregen van zoveel mensen vanuit het hele land. Het geeft me enorm veel energie om weer hard aan de slag te gaan.

Voordat het echte beleidswerk weer begint is er nu een bijzondere tijd aangebroken in Brussel. Je kunt het een beetje vergelijken met een formatie. De verkozen Europarlementariërs vormen nu naar gelang politieke kleur Europese politieke groepen die in het Parlement zullen plaatsnemen.

Omdat de sociaaldemocraten (PvdA) en de christendemocraten (CDA), die traditioneel altijd een meerderheid hadden, die meerderheid verloren hebben, wordt de rol van de liberale groep (VVD) extra belangrijk tijdens dit mandaat. Met 108 Europarlementariërs in de liberale groep zijn we straks de derde partij in het Europees Parlement. Een heel mooi resultaat.

Omdat de sociaal- en christendemocraten hun meerderheid verloren hebben, wordt de rol van de liberale groep extra belangrijk tijdens dit mandaat

Jan Huitema, melkveehouder in Makkinga en Europarlementariër (VVD)

Daarnaast zijn de onderhandelingen gaande over de belangrijke functies in Brussel. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe voorzitter van de Europese Commissie en wie worden de nieuwe Eurocommissarissen (die kun je zien als de ministers van de Europese Unie)? Voor bijvoorbeeld landbouw is dat nu nog Phil Hogan, een prima landbouwcommissaris waarvan ik hoop dat hij weer terugkomt. Binnen het Europees Parlement wordt bepaald wie de nieuwe voorzitter wordt van het parlement. Deze functie kun je vergelijken met de voorzitter van de Tweede Kamer, in dit geval Khadija Arib.

Ondertussen wordt ook onderhandeld over welke thema's de verschillende Europarlementariërs in hun portefeuille krijgen. Per Europarlementariër zijn dit er meestal twee. Dat kan bijvoorbeeld landbouw, milieu of transport zijn. Maar niet iedereen kan zich bijvoorbeeld met milieu bezighouden.

Aangezien er een balans moeten zijn van mensen met verschillende nationaliteiten maar ook politieke kleur, is dit een behoorlijke puzzel. Ik heb de afgelopen vijf jaar in de landbouw- en milieucommissies gezeten en hoop dit te mogen blijven doen.

Op 2 juli zal het nieuwe mandaat van het Europees Parlement ingaan en kunnen we van start. Tot die tijd wordt er hard gewerkt om alles startklaar te krijgen. Na de zomer gaan we inhoudelijk weer aan de slag. Daar kijk ik nu al enorm naar uit. Ook voor het komende mandaat geldt: ik ben er voor jullie. Heb je een vraag? Neem dan contact op. Je kunt me altijd bereiken via dit jan.huitema@ep.europa.eu.

@jhuitema

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  10 %
 • Dinsdag
  19° / 14°
  70 %
 • Woensdag
  18° / 14°
  50 %
Meer weer