Glyfosaatdebat: vertrouw op wetenschap

In deze rubriek komen Nederlanders in Brussel aan het woord. Deze week is dat Jan Huitema, melkveehouder uit Makkinga en lid van het Europees Parlement voor de VVD.

Glyfosaatdebat%3A+vertrouw+op+wetenschap
© LTO Nederland

In Brussel noemen sommigen het al het 'glyfodrama'. De toelating van glyfosaat, het werkzame bestanddeel van veel gangbare onkruidverdelgers, is uitgemond in politiek getouwtrek.

De tegenstanders van glyfosaat baseren zich op een rapport van het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, dat glyfosaat classificeert als potentieel kankerverwekkend. Cruciaal zijn de woorden 'classificatie' en 'potentieel', want in deze lijst staan ook sommige antibiotica, koffie en - let op - het werken in ploegen- of nachtdienst.

EFSA

Voedselwaakhond EFSA heeft daarentegen honderden wetenschappelijke studies verzameld, geanalyseerd en beoordeeld in een zesduizend pagina's tellend rapport. Conclusie? Glyfosaat is veilig.

Geen wonder dat de Europese Commissie in eerste instantie een verlenging van de toelating van glyfosaat met de maximale vijftien jaar voorstelde, gebaseerd op de feiten.

Verwarring

Vervolgens kwam een campagne op gang van milieuorganisaties om doelbewust verwarring te zaaien over de wetenschappelijke conclusies. Het Europees Parlement sprak zich uit voor een kortere toelating (zeven jaar).

Ik ben fel tegen dit compromis uit de koker van de christendemocraten en de sociaaldemocraten. Het haalt het zorgvuldig opgebouwde idee onderuit dat in Europa de wetenschap leidend is.

Achttien maanden

De lidstaten konden echter helemaal geen compromis bereiken. De politiek wil haar handen niet branden en de Europese Commissie werd gedwongen de huidige toelating te verlengen met slechts achttien maanden tot er verder onderzoek is gedaan.

Het is goed om te kijken naar alternatieven en manieren om minder gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken, zoals precisielandbouw. Maar het volledig bannen van glyfosaat is volstrekte onzin en op niets gebaseerd. Alternatieven zijn er nog niet of zijn slechter.

Soap

Bovendien ben ik bang dat deze soap zich herhaalt met andere stoffen die aan herbeoordeling toe zijn. Met bijkomend gevaar dat de gereedschapskist van de boer en tuinder steeds leger raakt.

Ik vind dat we niet mogen ingeven op ons vertrouwen in de wetenschap. Daartegen blijf ik mij verzetten, een kwestie van gezond verstand.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  20 %
 • Vrijdag
  22° / 17°
  80 %
Meer weer