Regeert+de+angst%3F
Column
© Nieuwe Oogst

Regeert de angst?

Voor alles is een eerste keer. Tijdens het schrijven van deze column slaat de angst bij mij toe. Zelfs na meerdere keren herschrijven blijf ik ontevreden blokkeren. Gefrustreerd en onzeker schrijf ik verder. Ik neem u mee naar hoe het begon.

Personeelstekort dreigt, koppen de bladen. De klimaatverandering gaat sneller dan voorspeld. Plastic wordt teruggevonden in microdeeltjes in zeevis, nog even dan is kweekvis veiliger dan die van Moeder Natuur. De grenzen met Rusland zijn dicht en nu bedreigen Engeland en de Verenigde Staten onze geliefde vrijhandel ook al. Google en Facebook weten alles van ons, pas op met uw privacy. We laten ons bang maken.

Onlangs mocht ik aan tafel aanschuiven bij minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit en haar persoonlijke assistent. Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken was er, net als zijn assistent, ook bij.

Tijdens de tafelgesprekken werd me duidelijk naar wie bewindslieden luisteren en op wie ze moeten reageren. Ze luisteren vooral naar open en eerlijke ondernemers die wat wind in de rug verwachten in ruil voor het verbeteren van de wereld. Ze reageren op Kamervragen die op hun beurt weer worden gesteld naar aanleiding van verontruste berichten in de media. Kortom de angst re(a)geert.

Tijdens de tafelgesprekken werd me duidelijk naar wie bewindslieden luisteren en op wie ze moeten reageren

Han Fleuren, vruchtboomkweker in Baarlo

Bangmakerij heeft dus invloed op alle niveaus in de samenleving. Denkt u dat de prijs doorslaggevend is voor uw klant of dat scholing alleen maar leidt tot vertrek van personeel, dan laat ook u zich leiden door angst. Een goede collega zei eens tegen me: 'Wees maar bang, zo bang als een muis, dan komt er een kat en die vreet je op.'

Nu was bij mezelf de angst toegeslagen. Een nachtje slapen heeft uiteindelijk geholpen. Ik heb gemerkt dat het beter draait als je uitgaat van je eigen kracht. Dit geldt ook voor de mensen om me heen. Toon lef en durf op je mensen te vertrouwen. Tegenwerkers worden medewerkers door hen te laten groeien. Luister eens echt naar uw klanten of personeel en ontdek waar hun kracht ligt. Investeer daarin. Ondersteun hun dromen en plannen.

De vakantieperiode is een mooi moment om na te gaan waar uw eigen kracht ligt. Voel maar eens of u daar blij of angstig van wordt. Ik wens u een rustige vakantie en laat de angst u niet regeren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  20° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  22° / 9°
  10 %
 • Zondag
  26° / 12°
  20 %
Meer weer
Helpen kiezen Boomteelt
Jonge kaasmakers Biologische landbouw