Koeientoilet beperkt ammoniakprobleem

Hanskamp in Doetinchem werkt aan een CowToilet, een systeem dat het ammoniakprobleem in de melkveesector kan oplossen. De eerste modellen komen naar verwachting in 2020 op de markt.

Koeientoilet+beperkt+ammoniakprobleem
© Eigen Foto

Het koeientoilet vangt de urine van de koe separaat op. Door ervoor te zorgen dat de urine niet bij de vaste mest terechtkomt, is er aanzienlijk minder ammoniakemissie. Hiermee wordt het ammoniakprobleem bij de bron aangepakt.

Sinds 2016 is Hanskamp bezig met de ontwikkeling van een koeientoilet. Het CowToilet is een automatisch en vrijwillig urineersysteem. De innovatie is gebaseerd op het opvangen van de urine, voordat deze de vloer raakt. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een natuurlijk zenuwreflex die een plasneiging bij de koe veroorzaakt.

Plasreflex

Deze eeuwenoude techniek is geautomatiseerd door het Hanskamp CowToilet. Het CowToilet wordt op de banden van de uier van de koe geplaatst en beweegt mee met de koe. De techniek zoekt de zenuw. Deze zenuw, die de plasreflex triggert, wordt aangeraakt waardoor de koe gaat urineren. De urine wordt opgevangen in het reservoir van het CowToilet en wordt daarna afgezogen en apart opgeslagen.

Belangrijk aan het systeem is dat koeien vrijwillig het CowToilet bezoeken. Het bezoek aan het toilet wordt namelijk gecombineerd met het krijgen van hun dagelijkse portie brok.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer