RIVM+belooft+meer+transparantie+over+onderzoek
Nieuws
© Dirk Hol

RIVM belooft meer transparantie over onderzoek

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) belooft in de toekomst meer transparantie over onderzoek naar de ammoniakemissie in Nederland. Het rijksinstituut gaf donderdag een technische briefing aan de Tweede Kamer.

De Tweede Kamer liet zich donderdag tijdens twee technische briefings bijpraten over het rapport 'Ammoniak in Nederland, een noordoostelijke spelbreker' dat in mei vorig jaar veel stof deed opwaaien. Als eerste kwamen de auteurs, onderzoeksjournalist Geesje Rotgers en onderzoeker Jaap Hanekamp, aan bod. Daarna de vertegenwoordigers van het in het rapport bekritiseerde RIVM.

De kritiek draait inmiddels om twee, in de ogen van Hanekamp en Rotgers, verkeerd geplaatste meetstations. In Vredepeel staat deze te dicht bij een grote kippenstal en in Wekerom zouden de metingen worden beïnvloed door een naastgelegen inspectieluik van een riooloverstort. 'Alsof je een luchtmeter in de uitlaat van een auto hangt', zegt Hanekamp, die daarnaast de door het RIVM gehanteerde statistische rekenmethode gedateerd noemt.

Geen invloed

Addo van Pul, projectleider bij het RIVM, bestrijdt dat door een verkeerde plaatsing van twee meetstations de landelijke depositiecijfers van ammoniak negatief worden beïnvloed. Ook is er niks mis met de rekenmethodes. 'Onze onderzoeken doorstaan altijd alle reviews en controles. De pieken die Vredepeel en Wekerom zouden veroorzaken vlakken in de diagrammen helemaal uit.'

Het RIVM trekt zich de kritiek overigens wel aan, zegt Van Pul. 'Het schaadt het vertrouwen in ons werk en dat willen we voorkomen.' Om die reden belooft hij meer transparantie.

Verplaatsing

Verplaatsing van de twee bekritiseerde meetstations wordt momenteel op verzoek van het ministerie onderzocht. 'Het is geen ideale situatie, maar vind in de Peel maar eens een locatie die niet beïvloed wordt door een intensieve veehouderij', aldus Van Pul.

Meer transparantie bij het RIVM is ook een wens van LTO Nederland, volgens Trienke Elshof, portefeuillehouder Ondernemen in een Gezonde Omgeving. 'Het is wenselijk dat er vaker andere partijen mee kunnen kijken. Want aan deze cijfers hangt wel een heel vergunningensysteem. Het is daarom van groot belang dat er goed wordt gemeten.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  13° / 4°
  30 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  10° / 2°
  10 %
Meer weer