Brabants+veehouderijbeleid+%27koude+douche%27
Nieuws
© Jasper Schel

Brabants veehouderijbeleid 'koude douche'

Het huidige veehouderijbeleid in Brabant wordt op elf punten gewijzigd. Volgens het nieuwe provinciebestuur komt er meer maatwerk voor de verschillende sectoren. Dat maakte de kandidaat-landbouwgedeputeerde Anne-Marie Spierings bekend tijdens de presentatie van het bestuursakkoord.

In het provinciehuis lichtte de kandidaat-gedeputeerden het nieuwe bestuursakkoord toe. Over de landbouwparagraaf zegt Christophe van der Maat (Mobiliteit en Financiën, VVD): 'We vinden dat er in de uitvoering van het veehouderijbeleid meer maatwerk moet komen. Daarvoor komt een aparte brief waarin meer gedetailleerd staat beschreven welke data zijn.'


De brief waarin deze wijzigingen staan genoemd, wordt later vanmiddag openbaar gemaakt op de website van de provincie. Volgens Spierings gaat het niet om rigoureuze veranderingen, maar om 'nuances'.

'Koude douche'

ZLTO voorzitter Wim Bens is teleurgesteld over dat vandaag is gepresenteerd. 'In een coalitie met CDA, VVD, D66, PvdA en GroenLinks hadden wij op een koers gerekend die meer rekening zou houden met de actuele situatie in de agrarische sector, met name bij veehouders. Dat is helaas niet het geval', aldus Bens.

'Mijn partijgenoten weten hoe ik hier over denk'

De nieuwe coalitie in Brabant zet de koers van de oude coalitie op het gebied van veehouderij in grote lijnen voort en lijkt weinig aandacht te hebben voor de negatieve effecten van dat beleid. Bens: 'Dat is een koude douche voor de veehouderij in Brabant en een gemiste kans om de sector echt te verduurzamen met milieugerichte innovaties.'

ZLTO is naar de rechter gestapt om het Brabantse veehouderijbeleid van tafel te krijgen. Die procedure wordt gewoon voortgezet, laat Bens weten.

'Meer realisme'

Marianne van der Sloot, fractievoorzitter van het CDA in Brabant (kandidaat-gedeputeerde Samenleving, Cultuur en Sport): 'We hebben in het huidige akkoord meer realisme weten te bewerkstelligen voor wat betreft de besluiten over het veehouderijbeleid die eerder genomen zijn. Daar zijn we blij mee.'

Spierings vult aan: 'We zoeken meer verbinding tussen natuur en landbouw. Bijvoorbeeld bij het verpachten van gronden provincie verpachten aan melkveehouders. Daar pakken we een pro-actieve rol in De melkveehouderij hoort bij Brabant en die sector kan een mooie verbinding leggen tussen natuurgebieden en de landbouw.'

'Niet nu al handdoek gooien'

CDA Statenlid Tanja van de Ven had op meer gehoopt. 'Ik heb alles gedaan wat in mijn macht ligt om het veehouderijbeleid tenminste aan te passen zodat het werkbaar wordt voor de Brabantse boeren. Maar ik wist van tevoren dat dit een moeilijke missie zou worden. Aan de andere kant wordt het generieke beleid nu wel op elf punten aangepast. We hebben de deur weer op een kier gezet. Uiteindelijk kun je meer bereiken door mee te doen op het speelveld dan door vanaf de zijlijn te gaan roepen dat het allemaal anders moet. Ik wil die handschoen nog steeds oppakken en niet de handdoek nu al in de ring gooien.'

Kritiek

De Beek en Donkse politica weet dat de boerenachterban van het CDA niet blij zal zijn met de uitkomsten van de onderhandelingen. 'Dat mag ook en ze mogen mij daar ook op aanspreken. Maar dan wel persoonlijk in een gesprek en niet via social media', doelt ze op enkele berichten die eerder deze week al op onder meer Facebook verschenen.

• Voor complete bestuursakkoord klik op onderstaande pdf

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  21° / 18°
  20 %
 • Zondag
  26° / 14°
  70 %
 • Maandag
  25° / 16°
  60 %
Meer weer