POV+vindt+tijdpad+Noord%2DBrabant+onhaalbaar
Nieuws
© Jos Thelosen

POV vindt tijdpad Noord-Brabant onhaalbaar

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) doet een klemmend beroep op het nieuwe provinciebestuur van Noord-Brabant. De belangenbehartiger voor varkenshouders voorziet grote problemen, als het nieuwe bestuur vasthoudt aan de termijnen die het vorige college van Gedeputeerde Staten heeft gesteld voor het maatregelenpakket 'Zorgvuldige Veehouderij'.

'Deze termijnen zijn van achter de burelen overhaast vastgesteld', stelt POV-voorzitter Linda Janssen. Het nieuwe college van Gedeputeerde Staten van provincie Noord-Brabant mag boeren niet onnodig geld uit de zakken kloppen, vindt ze.

Volgens de POV is het tijdspad dat het vorige provinciebestuur heeft bedacht, onuitvoerbaar. 'Hier is geen sprake van de door Noord-Brabant gewenste zorgvuldigheid.'

Korte termijn

Het maatregelenpakket 'Zorgvuldige Veehouderij' bevat maatregelen voor Brabantse veehouders die al op korte termijn uitgevoerd moeten worden. Zo moeten op 1 januari 2022 emissiereducerende technieken zijn gerealiseerd. Systemen die ouder dan vijftien jaar zijn, moeten worden vervangen.

Om te kunnen voldoen aan het maatregelenpakket, moeten varkenshouders voor het einde van dit jaar een omgevingsvergunning hebben aangevraagd. 'Varkenshouders zitten nu met hun handen in het haar', meent de POV. 'Zij worden gedwongen nu een vergunning aan te vragen voor een 'nieuw', veel beter functionerend stalsysteem tegen ammoniakemissies, terwijl zo'n stalsysteem er op dit moment niet is. De stalsystemen waaruit boeren verplicht worden te kiezen, voldoen voor veel bedrijven niet aan de nieuwe eisen die provincie Noord-Brabant stelt.'

In ontwikkeling

De betere stalsystemen die de emissies moeten aanpakken bij de bron, worden volgens de POV nog ontwikkeld en zijn nog niet praktijkklaar. Ze zijn nog niet op de markt.

'Als het nieuwe college vasthoudt aan de termijn die het vorige college heeft ingevoerd, worden varkenshouders gedwongen veel geld uit te geven voor systemen die meteen erna weer zullen worden afgekeurd, omdat provincie Noord-Brabant de werking onvoldoende vindt. Dit zou een absurde situatie zijn en dit mag niet gebeuren', vertelt Janssen.

De POV hoopt dat de partijen die deelnemen aan de formatieonderhandeling, dit inzien en hier bij het nieuwe coalitieakkoord rekening mee houden.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  16° / 11°
  50 %
Meer weer