Schouten houdt vast aan neonicsverbod

Landbouwminister Carola Schouten is niet van plan om de beperkingen op het gebruik van neonicotinoïden terug te draaien.

Schouten+houdt+vast+aan+neonicsverbod
© Han Reindsen

Dat schreef Schouten vorige week aan de Tweede Kamer in een reactie op de brief waarin vertegenwoordigers van de akkerbouwsector haar wijzen op de hoge insectendruk in suikerbieten. Volgens LTO, NAV, NAJK en Cosun worden bietentelers geconfronteerd met ernstige knelpunten nu ze geen gebruik meer kunnen maken van zaaizaad dat gecoat is met neonicotinoïden.

De minister benadrukt dat ze nog steeds achter het besluit van de Europese Commissie staat om het gebruik van neonicotinoïden te beperken. Dat doet ze omdat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) eerder vaststelde dat het gebruik van middelen uit deze groep insecticiden onacceptabele risico's voor bijen veroorzaken.

Gesprek met bietentelers

Wel zegt de bewindsvrouw in haar brief toe dat zij in gesprek gaat met bietentelers om te horen welke knelpunten zij ondervinden vanwege de toegenomen insectendruk. Met de sector wil zij vervolgens bekijken of daarvoor duurzame oplossingen zijn, die passen binnen de Visie Gewasbescherming van het ministerie van LNV.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    17° / 8°
    20 %
  • Donderdag
    13° / 7°
    20 %
  • Vrijdag
    12° / 7°
    70 %
Meer weer