Druppelirrigatie tegen vorst in zoete aardappel

Zoete aardappel, ook wel bataat genoemd, is een waterminnend gewas en gevoelig voor nachtvorst. Met druppelirrigatie is de kou uit het perceel halen. Op deze wijze probeert Delphy deze nieuwe teelt naar Noord-Nederland te halen.

Druppelirrigatie+tegen+vorst+in+zoete+aardappel
© Han Reindsen

De kennis die het adviesbureau heeft opgedaan met druppelirrigatie in lelies, zet de adviesdienst in bij de teelt van zoete aardappel. De 20 are zoete aardappel met druppelirrigatie bij Hendrik Luth in Wedde was vorige week vrijdag onderdeel van de innovatiemiddag.

'De druppelirrigatie is automatisch te programmeren. Vochtsensoren van RMA, het bedrijf van Peter Raatjes, geven informatie over het juiste moment om vocht toe te dienen. Zo nu en dat moeten we het systeem handmatig bijstellen', zegt Sigrid Arends van Delphy.

Inuline

Zoete aardappel staat erg in de belangstelling bij de consument. De knol bevat inuline. Inuline verteert langzamer dan zetmeel en is daarom beter voor diabetespatiënten. De vele import en de goede prijs in de winkel bieden volgens Arends kansen voor de teelt in Nederland.

Zoete aardappel is een knolgewas afkomstig uit de (sub)tropische delen van Centraal- en Zuid-Amerika. Het waren de Spanjaarden en Portugezen die rond 1500 de zoete aardappel ontdekten. Uiteindelijk is het knolgewas door heel Europa en de rest van de wereld verspreid. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, behoort de zoete aardappel niet tot de familie van de aardappel.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  9° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  8° / 6°
  20 %
 • Woensdag
  6° / 5°
  20 %
Meer weer