Kamer vraagt inzet Schouten voor invoering Bee Guidance

De Tweede Kamer stemde dinsdag voor een motie waarin landbouwminister Carola Schouten wordt opgeroepen om de invoering van de Bee Guidance in Brussel te steunen.

Kamer+vraagt+inzet+Schouten+voor+invoering+Bee+Guidance
© Haijo Dodde

De motie was ingediend door PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand en werd gesteund door coalitiepartij D66, 50PLUS, GroenLinks, SP, PvdA, PVV en FvD. De overige coalitiepartijen VVD, CDA en ChristenUnie stemden samen met SGP tegen de uitvoering van deze motie.


De Bee Guidance is een voorstel voor een Europese beoordeling van de invloed van gewasbeschermingsmiddelen op de gezondheid van bijen en hommels. De richtlijnen hiervoor zijn enkele jaren geleden al opgesteld door de Europese voedselautoriteit EFSA.

Elk middel schadelijk

De Europese Unie heeft nog niet ingestemd met de Bee Guidance. Nederland is juist één van de lidstaten die pleiten voor versoepeling van de voorgestelde richtlijnen. Vooral de agrochemische industrie waarschuwt ervoor dat in de richtsnoer die nu voorligt elk middel, chemisch of niet, schadelijk blijkt te zijn voor bijen.

In haar motie verzoekt Ouwehand de regering een ander standpunt in te nemen. Zij vraagt de landbouwminister om zich in te zetten voor de invoering van de bijenrichtsnoer als geheel. Dit is inclusief tests op het gebied van chronische toxiciteit en de gevolgen van de middelen voor solitaire bijen en hommels. Die zouden voor het eind van 2019 moeten plaatsvinden.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  10° / 4°
  30 %
 • Zondag
  11° / 2°
  30 %
 • Maandag
  10° / 0°
  20 %
Meer weer