LTO+ziet+uitdagingen+voor+coalitie+Groningen
Nieuws
© Koos van der Spek

LTO ziet uitdagingen voor coalitie Groningen

Acht weken na de verkiezingen zijn ze eruit in Groningen. GroenLinks, PvdA, ChristenUnie, VVD, CDA en D66 presenteerden maandag het coalitieakkoord. LTO Noord ziet uitdagingen voor de nieuwe coalitie.

PvdA is de nieuwkomer en de SP verdwijnt uit het provinciebestuur. GroenLinks is met zes zetels de grootste partij in het provinciehuis van Groningen. Forum voor Democratie haalde in Groningen vijf zetels, maar deed niet mee aan de coalitieonderhandelingen.

Gedeputeerde Henk Staghouwer van de ChristenUnie krijgt opnieuw de portefeuille landbouw. Ruimtelijke ordening komt bij zijn collega Mirjam Wulfse van de VVD te liggen.

Uitdagingen

LTO Noord stelt dat het provinciebestuur voor een paar uitdagingen staat. In het coalitieakkoord schrijft de provincie dat ze de inzet op biologische landbouw wil versterken. De provincie moet echter breder kijken dan alleen biologisch en de diversiteit van de landbouw koesteren, reageert regiobestuurder Alma den Hertog.

Onderwerpen als veengebieden en de intensieve veehouderij vragen constructief overleg, vindt LTO Noord. De belangenbehartiger is blij dat dit college het belang van de landbouw en aanverwante sectoren voor de Groningse economie erkent.

Steuntje in de rug

LTO Noord ziet de inzet van de afgelopen maanden ook terug in het akkoord. De organisatie maakte zich onder meer sterk voor een fonds dat agrarische jongeren een steuntje in de rug geeft.

Bovendien stemt het instellen van een statiegeldregeling bij faunaschade positief, geeft Den Hertog aan. De indiener van de schade krijgt, als is vastgesteld dat de schade is aangericht, de meldkosten terug.

Gedeputeerden

Nienke Homan (GroenLinks), Tjeerd van Dekken (PvdA), Henk Staghouwer (ChristenUnie), Mirjam Wulfse (VVD), Patrick Brouns (CDA) en Fleur Gräper-van Koolwijk (D66) worden binnenkort in een Statenvergadering benoemd tot gedeputeerden.

Weer

 • Dinsdag
  21° / 9°
  20 %
 • Woensdag
  26° / 12°
  10 %
 • Donderdag
  30° / 13°
  10 %
Meer weer