Centrumlinkse+coalitie+Utrecht+volgende+week+rond
Nieuws
© Koen van Wijk

Centrumlinkse coalitie Utrecht volgende week rond

De coalitievorming in provincie Utrecht bevindt zich in een vergevorderd stadium. Mede-formateur Jan Jacob van Dijk verwacht dat er volgende week een definitief akkoord op tafel ligt.

Het provinciebestuur wordt dan gevormd door GroenLinks, CDA, D66, PvdA en ChristenUnie. Op vrijdag en zaterdag wordt volgens een provincie-woordvoerder naar verwachting overeenstemming bereikt over de laatste onderwerpen.

De beoogde coalitie wil inzetten op het versneld realiseren van natuur en behoud van het landschap. Dat moet bijdragen aan herstel van de biodiversiteit. De verduurzaming van de landbouw is daarbij essentieel, staat in de strategische agenda die de vijf partijen begin mei al opstelden.

Woningbouwlocaties

Verder willen de coalitiepartners besluiten nemen over grootschalige woningbouwlocaties. De prioriteit ligt bij binnenstedelijke woningbouw om zo de druk op het landelijk gebied te beperken.

Om kleine kernen op het platteland leefbaar te houden, voorzien de partijen kleine aanpassingen van de rode contour, indien bouwen binnen bestaande kernen niet mogelijk is. Ook dat staat in de strategische agenda. De personele invulling en verdeling van portefeuilles per gedeputeerde vindt waarschijnlijk eind mei plaats.

Meedenksessie

Vier bestuurders van LTO Noord Utrecht schoven op 8 mei aan tijdens de Meedenksessie Nieuwe Collegeperiode. Die was verdeeld over de thema's leefomgeving, energie en klimaat, woningbouw, mobiliteit en economie. Die sessie was georganiseerd voor het ophalen van inzichten, suggesties en perspectieven voor een (mogelijk) coalitieakkoord.

Weer

 • Zondag
  29° / 18°
  60 %
 • Maandag
  25° / 19°
  70 %
 • Dinsdag
  24° / 15°
  70 %
Meer weer