LTO+positief+over+nieuwe+coalitie+Drenthe
Nieuws
© DIRK HOL

LTO positief over nieuwe coalitie Drenthe

PvdA, VVD, CDA, GroenLinks en ChristenUnie vormen het nieuwe college van provincie Drenthe. De partijen presenteerden maandagmiddag hun akkoord. Henk Jumelet van het CDA wordt opnieuw landbouwgedeputeerde.

GroenLinks is de nieuwkomer in het provinciebestuur. 'Het waterdossier is bij de nieuwe GroenLinks-gedeputeerde Hans Kuipers neergelegd', geeft LTO Noord-regiobestuurder Jan Bloemerts aan.

'Dat dossier wordt een van de highlights voor de komende jaren, zeker in combinatie met de veenweideproblematiek. Wij vinden het daarom heel belangrijk om met de gedeputeerde hierover om tafel te zitten en er voor te zorgen dat het peil de functie volgt.'

Toekomstgerichte landbouw

LTO Noord en het Drents Agrarisch Jongeren Kontakt (DAJK) zijn positief over de inhoud van het collegeakkoord. 'Het nieuwe college gaat voor continuering van de 'Toekomstgerichte landbouw', geeft aandacht aan jonge landbouwers en biedt ruimte voor herbestemming van vrijgekomen bedrijfsgebouwen', stelt DAJK-voorzitter Roy Meijer.

'Het is goed dat het beleid van de afgelopen jaren, waaraan we samen met natuurorganisaties en de provincie hebben gewerkt, voortzetting vindt in het nieuwe college', geeft hij aan.

Geen extra regels

Bloemerts deelt deze constatering. 'De plek die de agenda Boer, burger en biodiversiteit in het collegeprogramma heeft gekregen, biedt kansen voor zowel de melkveehouderij als de akkerbouw'. Verder zijn zowel LTO Noord als het DAJK blij met de toezegging dat de provincie geen extra regels bovenop de landelijke regels legt.

LTO Noord is tevreden dat het coalitieakkoord ruimte biedt voor herbestemming van vrijgekomen bedrijfsgebouwen. 'De afgelopen jaren kwam het steeds vaker voor dat boerenbedrijven met gronden overgekocht worden door collega-boeren', weet de LTO-bestuurder.

'De gronden worden opnieuw in gebruik genomen door agrariërs, maar voor de gebouwen moet een nieuwe functie gevonden worden. Dit punt in het coalitieakkoord biedt mogelijk een oplossing voor dit probleem. LTO Noord gaat hierover graag in gesprek met de nieuwe coalitie.'

Henk Brink

Oud-LTO Noord-bestuurder Henk Brink komt opnieuw voor de VVD in het provinciebestuur. Zijn collega-gedeputeerden zijn: Cees Bijl (PvdA), Henk Jumelet (CDA), Hans Kuipers (GroenLinks) en Tjisse Stelpstra (ChristenUnie).

Vorige maand werd bekend dat Forum voor Democratie, na de PvdA de tweede partij in Drenthe, niet in het college komt. Informateur Roelie Goettsch vond een samenwerking met de partij niet realistisch.

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  19° / 13°
  60 %
Meer weer