Partijen+Overijssel+ontevreden+over+nieuwe+coalitie
Nieuws
© Dirk Hol

Partijen Overijssel ontevreden over nieuwe coalitie

Verschillende politieke partijen vinden dat de beoogde nieuwe coalitie van Overijssel 'geen recht doet aan de verkiezingsuitslag'. Dat de twee grootste winnaars Forum voor Democratie en GroenLinks geen plek hebben aan de formatietafel valt bij partijen in slechte aarde.

Dat bleek woensdagavond tijdens de vergadering van Provinciale Staten. D66-voorman Wybren Bakker was van mening dat de informateur nog voldoende tijd had om tot een coalitie met een grote meerderheid of met een van de winnaars te komen.

SP-fractievoorzitter Harry Broekhuijs haalde de peiling van RTV Oost aan, waarbij een meerderheid van de ondervraagde inwoners zich niet herkent in de beoogde coalitie. De PVV wees op het verlies van zeven zetels van de vijf beoogde coalitiepartijen (CDA, VVD, PvdA, ChristenUnie en SGP).

Verandering

Volgens Manouska Molema (GroenLinks) gaven de kiezers linksom of rechtsom aan dat ze verandering wilden. 'De bereidheid van andere partijen om hierin mee te gaan, ontbreekt. We worden gezien als een bedreiging.' Johan Almekinders (Forum voor Democratie) wees op een 'machtspositie van het CDA' en noemde het formatieproces beschamend voor de Overijsselse politiek. Partijen als 50Plus storen zich aan het feit dat ze niet zijn uitgenodigd voor het formatieproces.

Volgens informateur Bart Krol kenmerkt de beoogde coalitie 'een breed midden, waarin beide zijden van het politieke spectrum vertegenwoordigd zijn'. 'Dat is een goede basis om een uitgestoken hand te bieden naar beide flanken die tijdens de verkiezingen gewonnen hebben', liet Krol eerder weten. Volgens hem komt er geen 'dichtgetimmerd' collegeprogramma. De eerste informatieronde liep vorige maand stuk toen de PvdA de stekker uit de besprekingen trok.

Weer

 • Vrijdag
  34° / 16°
  10 %
 • Zaterdag
  34° / 18°
  10 %
 • Zondag
  33° / 20°
  10 %
Meer weer