'Lege machines zijn te zwaar voor bodem'

Een lege Agrifac-bietenrooier veroorzaakt op een diepte van 20 centimeter een druk van 3 bar, terwijl dat eigenlijk maar 1 bar mag zijn. 'Je kunt wel brede banden onder machines monteren, maar het gewicht moet eraf.'

%27Lege+machines+zijn+te+zwaar+voor+bodem%27
© Han Reindsen

Dat concludeert Kees Westerdijk, docent-onderzoeker bij Aeres Hogeschool Dronten. Hij is specialist in onderzoeksmethodieken en richt zich op probleemanalyserende en oplossingsgerichte aspecten. Op de innovatiemiddag vorige week vrijdag in Wedde in de Veenkoloniën meet hij de bodemdruk van landbouwmachines met elektronische sensoren.

De Agrifac-bietenrooier staat op banden met een spanning van 2,5 bar. 'Onder veldomstandigheden is de bandenspanning minder, maar het gewicht hoger. Leeg weegt de machine zo'n 35 ton, met een volle bunker ongeveer 60 ton. Je wint veel met brede banden en een lage druk, maar in de praktijk gaat het voordeel verloren met een te hoog gewicht. Met bredere banden mag een machine eigenlijk niet navenant zwaarder worden', zegt Westerdijk.

Om de bodemdruk te beperken, mag een machine met bredere banden eigenlijk niet navenant zwaarder worden.
Om de bodemdruk te beperken, mag een machine met bredere banden eigenlijk niet navenant zwaarder worden. © Han Reindsen

We maken er bewust een feestje van

Hendrik Luth, organisator innovatiemiddag Wedde

Vervaet Hydro Trike

Na de bietenrooier is een lege Vervaet Hydro Trike met een bemester van Schuitemaker aan de beurt. Eerst met een bandenspanning van 1,8 bar. 'De druk op 20 centimeter diepte is 2 à 3 bar. Het verschil kan te maken hebben met een nok van de band die net boven de sensor zit', legt de docent-onderzoeker uit.

Later gaat de bandenspanning omhoog naar 3 bar. Westerdijk vindt het opvallend dat de druk op de bodem op 40 centimeter diepte bij een bandenspanning van 1,8 bar gelijk is aan 3 bar. 'Op 20 centimeter diepte is er wel verschil.' Een lagere bandendruk spaart dus vooral de bouwvoor.

De Vervaet Hydro Trike is een driewieler. Het voorste wiel rijdt tussen de achterste. Bij de Agrifac-bietenrooier rijden de achterste wielen tussen de voorste.

Niet dramatisch

Westerdijk: 'Als alle wielen de grond overal vlak drukken, lijkt de bodemdruk niet dramatisch. Een kiepwagen met verkeerde banden en spanning geeft meer spoorvorming. Maar met goede banden en lage bandenspanning is de situatie beter dan de bietenrooier.'

Westerdijk benadrukt dat het gaat om één meting, één grondsoort en één omstandigheid. De mate waarin de grond op een bepaalde diepte door zware machines vervormt, is onder andere afhankelijk van de elasticiteit van de bodem. Vooral de hoeveelheid vocht in de bodem heeft daar invloed op.

Zesde editie

Het was alweer de zesde editie van de innovatiemiddag bij loonbedrijf Feunekes in Wedde. Het is een vervolg van de Praktijknetwerken in de Veenkoloniën. 'Tijdens de dag informeren collega's op een praktische wijze over innovatie. We hebben altijd een goede toeloop gehad', zegt organisator Hendrik Luth.

Tijdens de eerste edities was er enige kritiek. Het programma zou te vrijblijvend zijn. Daarnaast zou er te veel aandacht zijn voor de barbecue en de muziek. Luth: 'We maken er bewust een feestje van. Bezoekers moeten op een plezierige wijze in contact komen met innovatie en met een goed gevoel naar huis gaan.'

Geschikt voor praktijk

De organisator vindt het belangrijk dat de innovaties werkzaam zijn en geschikt zijn voor de praktijk. Een zelfgemaakte rijenspuit voor onkruidbestrijding is daar een voorbeeld van. Of een Carré-schoffelmachine en de Busa KS-8 roterende schoffel. Met een zaadtank is het schoffelen te combineren met het zaaien van een vanggewas.

Tijdens de innovatiemiddag in Wedde was er veel belangstelling voor de schoffelmachine van Carré.
Tijdens de innovatiemiddag in Wedde was er veel belangstelling voor de schoffelmachine van Carré. © Han Reindsen

De Busa KS-8 is een roterende maisschoffel. Met een zaadtank is het schoffelen te combineren met het zaaien van een vanggewas.
De Busa KS-8 is een roterende maisschoffel. Met een zaadtank is het schoffelen te combineren met het zaaien van een vanggewas. © Han Reindsen

Tijdens de innovatiemiddag ging het niet alleen over mechanisatie. Delphy gaf uitleg bij de teelt van zoete aardappel met druppelirrigatie. Ook was er een opkomstproef met zetmeelaardappelen in zilte teelt.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Dinsdag
    21° / 10°
    5 %
  • Woensdag
    25° / 11°
    60 %
  • Donderdag
    22° / 12°
    50 %
Meer weer