Importbedrijf+Argi+sterk+in+markt+loonwerkers
Achtergrond
© Hendrik Begeman

Importbedrijf Argi sterk in markt loonwerkers

Argi is een importbedrijf van landbouwmachines van bescheiden omvang, maar op zijn gebied wel een van de grootste. Oprichter en de huidige eigenaar Gerard Zweers is zich ervan bewust en vindt het prima zo.

Argi is gevestigd in Didam. Het importbedrijf van landbouwmachines bestaat vijf jaar en is opgericht door de huidige eigenaar Gerard Zweers. 'Onze fabrikanten, dealers, klanten en wijzelf zijn allemaal familiebedrijven en dat spreekt me enorm aan. Het zijn mensen met passie en focus.'

Argi is gevestigd in Didam en bestaat vijf jaar.
Argi is gevestigd in Didam en bestaat vijf jaar. © Hendrik Begeman

Na een jarenlange carrière bij het toenmalige Vormec, importeur van onder andere Landini en Celli, kwam bij Zweers de drang naar een zelfstandig bestaan. Toen hij begin 2014 de mogelijkheid kreeg om importeur te worden van het Italiaanse merk Agricola, richtte hij Argi op. Agricola is een fabrikant van groentezaaimachines en is een belangrijke pijler onder zijn bedrijf.

We moeten zorgen dat de eindgebruiker tevreden is of wordt

Gerard Zweers, eigenaar Argi in Didam

Later wilde de Mechan Groep afstand nemen van het merk Celli, bekend van de spitmachines, frezen en rotorkopeggen. In goed overleg kon Argi dit overnemen. Met nauwelijks ruimte en mankracht werd dit opgelost met een bevriend mechanisatiebedrijf waarvan de eigenaar wel werkzaamheden wilde verrichten. Ook kwam ex-collega Frits Geut bij hem werken.

Nichemarkt

Met de merken Agricola en Celli bedient Argi een nichemarkt waarmee het bedrijf veel afname vindt bij loonwerkers. Voor beide fabrikanten is Argi een belangrijke speler en goed voor rond de 15 procent van hun omzet.

Argo Tractors, met de merken Landini, McCormick en Valpadana, werd in de Benelux vetregenwoordigd door Louis Nagel. Na vijf jaar wilde Argo Tractors deze trekkers graag aan Argi toevertrouwen. Zweers en Argo Tractors kenden elkaar ook nog van het verleden omdat deze merken via Vormec werden gedistribueerd.

Landini en McCormick zijn merken van Argo Tractors.
Landini en McCormick zijn merken van Argo Tractors. © Hendrik Begeman

Veel aandacht

Zweers zat aanvankelijk niet op trekkers te wachten. 'Machines zijn eenvoudig: ze komen binnen, je verkoopt ze en je zorgt dat de onderdelen op orde zijn. Trekkers vragen veel meer aandacht. Daar heb je een andere organisatie voor nodig. Je moet onderdelenvoorziening, technische trainingen, verkoopondersteuning en dergelijke verzorgen.'

In 2017 is er een overeenkomst tussen Argo Tractors en Argi gekomen. Dat betekende een uitbreiding van het personeelsbestand van anderhalf naar zeven personen, maar ook ruimte voor voorraad van trekkers, machines, onderdelen en trainingsruimte. Hiervoor heeft Zweers de hand weten te leggen op een pand aan de Bieslook in Didam. Globaal heeft Argi dertig trekkers en een kleine tweehonderd machines op voorraad.

Up-to-date

'Er zijn collega's die trainingen door externe partijen laten verzorgen. Wij hebben ervoor gekozen om dit hier zelf te gaan doen. Dat dwingt ons ertoe om zelf de kennis in eigen huis up-to-date te houden.'

De eigenaar van Argi vindt dat het importeurschap voor machines verschilt van dat voor trekkers. 'Voor trekkeronderdelen werken we met 'overnight shipment' vanuit Italië. Dit betekent vandaag besteld, morgen in huis.' Fabrikanten als Celli en Agricola zijn er niet op ingesteld om alle dagen met spoed onderdelen te verzenden. 'Daarom hebben we die onderdelen allemaal op voorraad.'

Wisselwerking

Zweers vertelt dat er met Agricola en Celli een partnerschap is met een wisselwerking. Als hij bij een overtopfrees staat, zegt hij dat Celli deze niet in het programma had, maar in overleg met Argi heeft ontwikkeld. 'Dat is de charme van dit soort fabrikanten; familiebedrijven, daar kun je mee overleggen. We zijn erg tevreden met de fabrikanten waar we mee samenwerken.'

Celli ontwikkelt samen met Argi nieuwe machines.
Celli ontwikkelt samen met Argi nieuwe machines. © Hendrik Begeman

Landini, McCormick en Valpadana zijn trekkermerken van fabrikant Argo, goed voor ongeveer twintigduizend trekkers per jaar. In ons land gaan McCormick-trekkers relatief veel naar loonwerkers en nieuwe klanten, die voor het eerst voor McCormick kiezen. Landini's gaan veel naar klanten die al bekend zijn met het merk.

Passie en focus

Argi is importeur voor de hele Benelux en werkt samen met veel dealers. Sommigen zijn alleen trekkerdealer, anderen alleen van de werktuigen of het hele programma. Van Argi krijgen ze geen spelregels wat ze wel of niet mogen verkopen. Belangrijk is dat ze een focus en passie hebben voor hun werk en dat de service op orde is.

De ambitie van Zweers is niet om zo veel mogelijk merknamen achter zijn naam te krijgen. 'Het enige belangrijke is dat wat je doet, je dat goed doet. Uiteindelijk is onze opdracht ervoor te zorgen dat de eindgebruiker een tevreden gebruiker is, blijft of wordt.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  35° / 21°
  10 %
 • Woensdag
  33° / 21°
  20 %
Meer weer