Loonwerker+koopt+Kongskilde+getrokken+hakselaar
Achtergrond
© Han Reindsen

Loonwerker koopt Kongskilde getrokken hakselaar

'Waarom ik een Kongskilde getrokken hakselaar heb gekocht? Vooral om de bodemdruk en de kostprijs per uur. Tegelijk is een capaciteit van 4 à 5 hectare per uur mogelijk', zegt loonwerker Tsjitse Minkema uit Leeuwarden.

De loonwerker werkt sinds enkele weken met een Kongkilde FCT 1060 getrokken hakselaar. 'De John Deere 6210R heeft met 240 pk voldoende vermogen voor de hakselaar, maar met dikke wiersen mag het aantal pk's wel iets meer zijn', zegt Minkema, die met een snelheid van 6 à 7 kilometer per uur rijdt.

Minkema heeft bewust voor een getrokken hakselaar gekozen, omdat hij relatief veel werkt op natuurland. 'We hebben een grote balenpers voorzien van een trechter, die het gehakselde gras opvangt. Door de lage druk van de getrokken hakselaar mogen we met deze combinatie op natuurland van It Fryske Gea en Staatsbosbeheer komen.'

Demomachine

De loonwerker heeft de getrokken hakselaar gekocht bij Klaas Westerhof van AMW Mechanisatiebedrijf in Oentsjerk. 'Het gaat om de demomachine uit Amerika, die we in augustus tijdens een velddemonstratie hebben laten zien.'

De capaciteit is gelijk aan een zelfrijdende hakselaar

Klaas Westerhof, AMW Mechanisatiebedrijf in Oentsjerk

De Kongskilde FCT 1060 weegt 3.600 kilo, terwijl een zelfrijdende hakselaar 12 à 13 ton weegt. Een zelfrijdende hakselaar heeft een vermogen van 500 pk, terwijl de getrokken hakselaar minimaal 180 pk nodig heeft. 'Tijdens een demonstratie in Amerika had de Kongskilde dezelfde capaciteit als een Claas Jaguar-hakselaar', weet Westerhof.

De getrokken hakselaar heeft een trekker nodig van minimaal 180 pk.
De getrokken hakselaar heeft een trekker nodig van minimaal 180 pk. © Han Reindsen

Prijs

De prijs van ongeveer 90.000 euro bruto voor de Kongskilde is een fractie van die van een zelfrijder. 'Er zijn maar weinig zelfrijdende hakselaars die rendabel zijn en dat heeft te maken met de hoge kosten. Bij een getrokken hakselaar kun je de trekker ook voor ander doeleinden gebruiken. De status van de getrokken hakselaar is wel minder. Onbekend maakt onbemind.'

Westerhof is in 2017 begonnen met AMW Mechanisatiebedrijf. In eerste instantie met het merk Samasz. Daar kwamen al snel de merken McCormick, Landini en Kongskilde bij. Tijdens een openingsshow werden vorig jaar augustus deze merken onder de aandacht gebracht, waaronder de Kongskilde FCT 1060.

Enige in Nederland

'De FCT 1060 is de enige in Nederland. Alle loonwerkers werken met een zelfrijdende hakselaar en kijken vreemd naar getrokken exemplaren. Dat is eigenlijk bijzonder, want er is steeds meer aandacht voor bodemverdichting', zegt Westerhof, die benadrukt dat het hakselprincipe van de Kongskilde gelijk is aan zelfrijdende hakselaars.

Kongskilde heeft verschillende typen getrokken hakselaars in het programma. Alle getrokken hakselaars zijn uitgerust met het Upper Cut-systeem voor lager energieverbruik. Het systeem werpt de oogst rechtstreeks in de blaaspijp.

Eén nadeel

Minkema had al een getrokken hakselaar, maar met een kleinere capaciteit. Hij was op de hoogte van de voordelen van dit type machine. 'Het enige nadeel van een getrokken hakselaar is dat je op de wendakker wat meer ruimte nodig hebt', zegt de loonwerker.

Weer

 • Zondag
  35° / 20°
  10 %
 • Maandag
  35° / 21°
  10 %
 • Dinsdag
  33° / 21°
  10 %
Meer weer