Utrecht+brengt+biodiversiteit+natuurgebieden+in+beeld
Nieuws
© Koen van Wijk

Utrecht brengt biodiversiteit natuurgebieden in beeld

Om te bepalen hoe het met de biodiversiteit in provincie Utrecht gaat, brengen veldwerkers vanaf 1 mei in kaart welke bijzondere planten en dieren er leven in agrarische en natuurgebieden.

Deze inventarisatie vindt jaarlijks plaats in opdracht van de provincie, telkens in een ander gebied. Dit jaar staat het buitengebied van het zuidoosten van de provincie op het programma.De ecologische veldwerkers gaan dit jaar vanaf 1 mei tot eind september aan de slag in de buitengebieden in de gemeenten Wijk bij Duurstede, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal en Rhenen.

Het onderzoekgebied is circa 10.000 hectare groot. De meeste aandacht gaat uit naar wegbermen, sloten, poelen, houtwallen en (park)bossen. Het veldwerk wordt uitgevoerd door Bureau Viridis. De veldwerkers zullen zich altijd melden bij terreineigenaren, voordat zij in een gebied gaan inventariseren.

Databank

De natuurwaarnemingen worden direct in het veld digitaal ingevoerd in een tablet. Via gps wordt gelijk de positie bepaald. De gegevens worden opgeslagen in de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF). De informatie in de databank is (tegen betaling) ook beschikbaar voor andere instanties, zoals gemeenten, onderzoeksbureaus en andere provincies.

De provincie gebruikt de uitkomsten van het veldwerk bij het maken van haar natuurbeleid. De provincie voert dit veldwerk sinds 1975 uit. Volgens planning onderzoekt de provincie in tien jaar tijd alle Utrechtse agrarische en natuurgebieden. Na die tien jaar begint het rondje opnieuw.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  24° / 14°
  0 %
 • Woensdag
  30° / 13°
  10 %
 • Donderdag
  32° / 17°
  40 %
Meer weer