Bloemrijke akkers zijn sexy

Onder leiding van Agrarisch Natuur Drenthe worden er in de provincie ook dit voorjaar weer bloemrijke akkers ingezaaid. Zowel de natuur als de boeren hebben er volgens de organisatie baat bij.

Melkveehouder Jappe Riedstra uit Veenhuizen zaait al jarenlang delen van zijn percelen in met bloemen. 'Ik krijg veel positieve reacties van mensen uit het dorp en van toeristen. Als agrarisch ondernemer is het ook wel eens fijn om lovende woorden te ontvangen van het publiek.'

In het zaaimengsel dat Agrarische Natuur Drenthe onder de deelnemers verspreidde, zitten onder meer boekweit, klaproos, korenbloem, luzerne en de kleine zonnebloem. Tjitske de Groot is als projectleider blij met de diversiteit van meer dan dertig soorten bloemen. 'Het mengsel is ontwikkeld door het Louis Bolk Instituut en de bloemen zullen in fases bloeien. Zo is er altijd aanbod voor insecten.'

Niet voor het geld

Het aantal inschrijvingen voor dit project groeit jaarlijks. De Groot hoopt dat ook de budgetten bij de gemeenten en bedrijven blijven meegroeien de komende jaren. 'Een boer moet het niet doen voor het geld, want van die 450 euro voor een halve hectare, daar kan hij niet van leven natuurlijk.'

Maar qua goodwill levert het veel op, verzekert hij. 'Ik hoop nu op een warme zomer met het nodige vocht, zodat insecten er optimaal van kunnen genieten. En natuurliefhebbers ook. Want het pimpen van het landschap op deze manier, dat is toch erg sexy.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  16° / 7°
  20 %
 • Zaterdag
  16° / 13°
  60 %
 • Zondag
  14° / 10°
  70 %
Meer weer