Telers+zetten+punt+achter+promotie+seizoensbloem
Nieuws
© VidiPhoto

Telers zetten punt achter promotie seizoensbloem

De promotiecampagne '365 dagen bloemen' krijgt geen vervolg. Te weinig telers zijn voorstander van verlenging van de seizoensbloemencampagne.

Seizoensbloemenkwekers hebben zich woensdag over de campagne uitgesproken. Tijdens een bijeenkomst op Keukenhof stemde 57 procent van de telers voor verlenging, waarmee de benodigde 67 procent meerderheid niet werd gehaald.

Het plan was om de campagne met drie jaar te verlengen, van 2020 tot en met 2022. De kosten zouden 327.000 euro op jaarbasis zijn geweest. In totaal brachten 120 bedrijven hun stem uit, waaronder ook op afstand. De 120 vertegenwoordigden een stemwaarde van 22,7 procent. Bij de vorige stemming in 2016, toen de campagne van 2017 tot en met 2019 op de agenda stond, was ongeveer 87 procent voorstander.

Ruim tweeduizend kwekers

'365 dagen bloemen' is het initiatief van ruim tweeduizend kwekers van bolbloemen, zomerbloemen en snij-, bes- en trekheesters in samenwerking met bloemenveiling Royal FloraHolland. Deze groep staat voor ongeveer 10 procent van de veilingomzet. Voor de campagne droegen de kwekers 0,06 procent van hun omzet af.

De campagne richt zich op de afzet van seizoensbloemen in Nederland, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Een belangrijke onderdeel is een magazine dat ruim veertigduizend bloemisten ontvangen. Uit een evaluatie blijkt dat de promotie goed valt bij de doelgroep. Vier op de vijf bloemisten laat zich erdoor inspireren bij het inkopen van seizoensbloemen.

Verder beraad

Tijdens een bijeenkomst van pioentelers eerder dit jaar in Roelofarendsveen toonde een grote meerderheid zich voorstander van verlenging. Veel pioentelers zeiden toen bereid te zijn meer af te dragen dan 0,06 procent. Voorzitter Peter Baars van de FloraHolland Product Commissie seizoensbloemen zegt dat de commissie zich nog moet beraden hoe nu verder. Of er een alternatief promotieplan komt, is nog niet duidelijk.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  17° / 10°
  10 %
 • Donderdag
  21° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  20° / 9°
  30 %
Meer weer